Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Η Β. Αφρική ξεσηκώνεται – Αίμα και διαδηλώσεις και στην Τυνησία

Τέσσερις νεκροί και έξι τραυματίες από σφαίρες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων συγκρούσεων ανάμεσα σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Τυνησίας και διαδηλωτές στην πόλη Τάλα.

Επεισόδια ξεσπούν σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις απαιτούν δουλειές και επενδύσεις.

 H κυβέρνηση υποστηρίζει οτι η αναταραχή είναι έργο μιας «ομάδας εξτρεμιστών» οι οποίοι θέλουν να προκαλέσουν ζημιά.

Αυτόπτες, συνδικαλιστές και άλλοι είπαν ότι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ αφού προσπάθησαν να διαλύσουν με κανόνι νερού ένα πλήθος που ‘έβαλε φωτιά’ σε κρατικό κτήριο και πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς.

Ο Τυνήσιος πρόεδρος Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί χαρακτήρισε τις βίαιες δηλώσεις απαράδεκτες και σημείωσε ότι βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας αποθαρρύνοντας ξένους επενδυτές και τουρίστες, που εισφέρουν μεγάλο μέρος των εσόδων της χώρας.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί ισχύ μόνο όταν είναι απαραίτητο για να σταματήσει διαδηλωτές που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και καταστρέφουν ή λεηλατούν κρατικά κτήρια.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους και ο πρεσβευτής της Τυνησίας στην Ουάσινγκτον κλήθηκε για να υπάρξει διμερής συζήτηση γι’ αυτές.

Οι διαδηλώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Τυνησία, την οποία έχουν κυβερνήσει μόλις δύο πρόεδροι μετά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία πριν από 55 χρόνια. Η χώρα έχει υμνηθεί από κυβερνήσεις της Δύσης ως υπόδειγμα σταθερότητας και ευημερίας στον Αραβικό κόσμο.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα αναπτύχθηκαν το Σάββατο για πρώτη φορά δυνάμεις του στρατού για να φρουρούν κρατικά κτήρια στην Τάλα.

Βίαιες διαδηλώσεις σημειώθηκαν εξ άλλου τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και στην Κασερίν, όπου ένα παιδί 12 ετών έπεσε νεκρό από σφαίρα. Οι Αρχές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα επεισόδια στην Κασερίν και τον απολογισμό αυτό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε