Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Η Βρετανία αύξησε τον ΦΠΑ στο 20%

Η Βρετανία αύξησε τον ΦΠΑ στο 20%

Μπορεί να μην είναι στη Νομισματική Ενωση όμως η Βρετανία – που αν ήταν σήμερα στη ζώνη του ευρώ θα ήταν σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα – ακολούθησε τα βήματα άλλων χωρών ψάχνοντας έσοδα στην αύξηση του ΦΠΑ.

Ετσι, από σήμερα αυξάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στη Βρετανία, στο 20%, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του μεγάλου ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Καθώς το μέτρο αυτό, που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, ετέθη σε ισχύ, η κυβέρνηση έκανε λόγο για “σκληρό αλλά απαραίτητο βήμα” στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο οι επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής θεωρούν ότι με την αύξηση του φόρου θα μειωθούν οι καταναλωτικές δαπάνες και θα πληγεί η πορεία προς την ανάπτυξη.

Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2,5%, στο 20%, για τα περισσότερα αγαθά, πλην των τροφίμων, των παιδικών ρούχων και των βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων, έχει στόχο να αυξήσει τα ετήσια έσοδα κατά 13 δισεκατομμύρια λίρες. Επιπλέον με την αύξηση του ΦΠΑ η Βρετανία συντονίζει την πολιτική της με τις περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ, όπου ο φόρος κυμαίνεται μεταξύ 19 και 20%.

Ο Τζορτζ Όζμπορν, υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ ως ένα “ισχυρό εργαλείο” για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει την κρίση χρέους, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει εναλλακτική λύση προκειμένου να αποφευχθούν οι περαιτέρω μειώσεις των δημοσίων δαπανών, υποστήριξε ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ “λάθος φόρο, στη λάθος χρονική στιγμή”, καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών, θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και την ανεργία και θα πλήξει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Σε έκθεση του Κέντρου Καταναλωτικών Ερευνών, που δημοσιεύθηκε σήμερα, αναφέρεται ότι η περικοπή των καταναλωτικών δαπανών θα οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων λιανικής κατά 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε