Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Βρετανία έχει τη…νεότερη κυβέρνηση!

Ο Ντέιβιντ Κάμερον υποδέχθηκε σήμερα το νέο αντιπρόεδρο της κυβέρνης Νικ Κλέγκ στην..πρωθυπουργική πλέον κατοικία. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Ντέιβιντ Κάμερον υποδέχθηκε σήμερα το νέο αντιπρόεδρο της κυβέρνης Νικ Κλέγκ στην..πρωθυπουργική πλέον κατοικία. ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών, είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και μόλις 43 ετών.

 Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας αναλαμβάνει ο 43χρονος ηγέτης των Συντηρητικών,Ντέιβιντ Κάμερον μετά τη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ. Το μεσημέρι οι δύο άνδρες είχαν την πρώτη τους επίσημη συνάντηση, μετά τις διαβουλεύσεις για την κυβέρνηση. 

  Ο Κάμερον,που είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία 200 χρόνια, εμφανίστηκε για πρωτη φορά μπροστά από το Νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στρητ και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα σχηματισει “μια αξιοπρεπή και πλήρη κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες”.

Ο Ντέιβντ Κάμερον και η σύζυγος του Σάρα που είναι 4 μηνών έγκυος. ΦΩΤΟ REUTERS

    “Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχει αυτή η χώρα μια ισχυρή, σταθερή, καλή και αξιοπρεπή κυβέρνηση που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε “, κατέληξε ο Κάμερον.

    Μετά από πέντε ημέρες διαβουλεύσεων ,οι βουλευτές και η ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών συμφώνησαν στο σχηματισμό για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πολεμο κυβέρνησης συνεργασίας με τους Συντηρητικούς.

    “Ο Νικ Κλεγκ και εγώ θα βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας και θα εργαστούμε για το κοινό καλό και το συμφέρον του έθνους” τόνισε ο Κάμερον. Από την πλευρά του ο Κλεγκ χαρακτηρισε “ιστορικό γεγονός” τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν πεντε υπουργεία και ο 43χρονος ηγέτης τους Νικ Κλεγκ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

    Ο Κάμερον αναμένεται να αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών στον 49χρονο ευρωσκεπτικιστή Ουίλιαμ Χαγκ και το υπουργείο Οικονομικών στον 38χρονο Τζορτζ Οσμπορν,όπως δήλωσαν πηγές του Συντηρητικού κόμματος.

    Ο Κάμερον παραδέχτηκε ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να λάβει “δύσκολες αποφάσεις” ,αλλά υποσχέθηκε να μην ξεχάσει “τους ηλικιωμένους,τους αδύναμους και τους πιό φτωχούς της χώρας”.

    Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας αναμένεται να προχωρήσει στη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος ,υιοθετώντας μέτρα λιτότητας, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Τα δύο κόμματα έχουν αποδεχτεί σχέδιο περικοπής των δαπανών κατά 6 δισεκατομμύρια λίρες από δευτερεύουσας σημασίας υπηρεσίες και οργανισμούς εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.

   Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχηματισμό της νεας κυβερνησης ,αλλά σημειώνουν ταυτόχρονα και τα δυσκολα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει

    “Ο Κάμερον πρωθυπουργός ” γράφει στην πρώτη της σελίδα η Ντέιλι Τέλεγκραφ κάνοντας λογο για μια “ιστορικη συμφωνία”.

    Η ταμπλόιντ Σαν κάνει λόγο για μιά νέα εποχή υπό τον τίτλο :” Ο Νέος Κόσμος του Ντέιβ”. Οι Ταιμς σημειώνουν ότι “ο συντηρητικόςε ηγέτης εγκαινιάζει μια νέα πολιτική εποχλη ,αν και την νέα κυβέρνηση περιμενει ένα έργο δύσκολο και ένας δρόμος δύσβατος”.

    Απο την πλευρά της η Γκάρντιαν τονίζει ότι η Βρετανία κάνει ” ένα άλμα προς το άγνωστο” με τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο”.

 

Τα κόμματα συμφώνησαν να επιταχύνουν ουσιαστικά τη μείωση του δομικού ελλείμματος. Τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο των Συντηρητικών, για την περικοπή 6 δισεκατομμυρίων λιρών από δευτερεύουσας σημασίας υπηρεσίες και οργανισμούς εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.
 
Ο Νικ Κλεγκ, ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, του τρίτου σε ισχύ κόμματος της Βρετανίας, θα αναλάβει αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης συνασπισμού, ανακοινώθηκε απόψε από το γραφείο του πρωθυπουργού Ντέηβιντ Κάμερον.
 
” Η μεγαλειότητα της η Βασίλισσα είχε την ευχαρίστηση να εγκρίνει το διορισμό του Νικ Κλεγκ ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης”, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Κάμερον.
 
” Συμφωνήθηκε ότι πέντε θέσεις στην κυβέρνηση θα πληρωθούν από μέλη του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης που θα καταλάβει ο Νικ Κλεγκ”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπαμα και Μέρκελ με Κάμερον
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε απόψε στο νέο βρετανό πρωθυπουργό Ντέηβιντ Κάμερον ότι παραμένει δεσμευμένος “στην ειδική σχέση” που έχουν οι δύο χώρες και τον προσκάλεσε στην Ουάσινγκτον μέσα στο καλοκαίρι.
” Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα στενότερο φίλο και σύμμαχο από το Ηνωμένο Βασίλειο και επαναλαμβάνω τη βαθιά και προσωπική μου δέσμευση στην ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας-δεσμός που υπάρχει επί γενιές και πέρα από κομματικές γραμμές, και αυτό είναι ουσιαστικό για την ασφάλεια και την ευημερία των δύο χωρών μας και του Κόσμου”, δήλωσε ο Ομπάμα στην ανακοίνωση του μετά το τηλεφώνημα του για να συγχαρεί τον Ντέηβιντ Κάμερον.
 
Τηλεφωνικά επικοινώνησε με το νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για να τον συγχαρεί.
 
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για τα σημαντικά διεθνή ζητήματα.
 
Και η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε τον Κάμερον να επισκεφθεί τη Γερμανία το ταχύτερο δυνατόν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε