Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Βρετανία ζητά την άρση του αποκλεισμού της Γάζας

Η Βρετανία ζητά την άρση του αποκλεισμού της Γάζας

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 19 εκατομμύρια λίρες ως βοήθεια στους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε την έκκλησή της προς το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό του Παλαιστινιακού θύλακα.

“Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απαράδεκτη”, σημείωσε ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Άντριου Μίτσελ, ανακοινώνοντας τη χορήγηση της βοήθειας, που θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση σχολείων και κλινικών για πρόσφυγες στη Γάζα.

Τα χρήματα θα δοθούν στο πλαίσιο μιας 5ετούς συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βρετανίας και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) το 2006 και προέβλεπε την παροχή βοήθειας συνολικού ύψους 100 εκατ. λιρών.

Η επιβεβαίωση της εφετινής Βρετανικής συμβολής στην ανοικοδόμηση σχολείων και νοσοκομείων στη Γάζα σημειώνεται εν μέσω των νέων ανησυχιών για την κατάσταση στην αποκλεισμένη Γάζα, μετά την αιματηρή επιχείρηση Ισραηλινών κομάντος εναντίον νηοπομπής που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

Περίπου το 70% των κατοίκων της Γάζας εξαρτώνται απόλυτα από την UNRWA σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας, την παιδεία και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους.

“Υπάρχει άμεση ανάγκη για απερίσπαστη πρόσβαση στη Γάζα, αν θέλουμε η ανθρωπιστική κατάσταση να βελτιωθεί, η οικονομία να σταθεί ξανά στα πόδια της, και οι νέοι στη Γάζα να αποκτήσουν μια προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον”, είπε ο Μίτσελ. “Καλώ την κυβέρνηση του Ισραήλ να ανοίξει τα περάσματα για να βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση”, πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε