Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Η Χούντα της Μιανμάρ απελευθέρωσε νομπελίστρια Ειρήνης

Απελευθερώθηκε μετά από επτά χρόνια σε κατ΄οίκον περιορισμό η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στην Μιανμάρ. Η Άουνγκ Σαν Σούου Κι έχει περάσει συνολικά 15 χρόνια υπό περιορισμό.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, σύμβολο του αγώνα για την δημοκρατία στη Μιανμάρ, εμφανίστηκε στην πόρτα του σπιτιού της και έγινε δεκτή από περισσότερους από χίλιους υποστηρικτές της που πανηγύριζαν. 

Οι πρώτες της κουβέντες ήταν μία έκκληση για ενότητα στη χώρα αυτή που κυβερνάται από τον στρατό. “Υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να είμαστε σιωπηλοί και μια στιγμή για να μιλήσουμε. Οι άνθρωποι πρέπει να εργαστούν ενωμένοι. Μόνο τότε μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας”, δήλωσε στο πλήθος και επέτρεψε στο εσωτερικό του σπιτιού της με ανώτερους αξιωματούχους από την Εθνική της Ένωση για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι αρχές νωρίτερα απομάκρυναν την αστυνομία που στάθμευε μπροστά από το σπίτι της και διέλυσαν τα οδοφράγματα.Kρατικοί αξιωματούχοι εισήλθαν στην κατοικία της, στην οδό του Πανεπιστημίου, για να διαβάσουν στην αντιφρονούσα τη διαταγή της χούντας για την απελευθέρωσή της, την ημέρα που τερματίστηκε η τελευταία καταδίκη της για 18 μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, περίπου 2.000 άνθρωποι ήταν κοντά στο σπίτι της Σαν Σούου Κίι που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ της Ειρήνης, και δεν είχε μπορέσει ποτέ από το Μάιο του 2003 να κυκλοφορήσει ελεύθερη.

Οπαδοί του κόμματος της συγκεντρώθηκαν νωρίτερα και έξω από την έδρα του κόμματος στη Γιανγκόν, όπου αναμένεται να μεταβεί μετά την απελευθέρωσή της η 65χρονη Σούου Κι. Υποστηρικτές του κόμματος φορούν μπλουζάκια με το σύνθημα «Συμπαραστεκόμαστε στην Άουνγκ Σαν Σούου Κι» γραμμένο στ’ Αγγλικά.

Συνολικά η Σούου Κι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό με καποιες διακοπές εδώ και 15 χρόνια, από το 1989 και μετά. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο δεν της έχει τεθεί κανένας όρος από την πλευρά της χούντας και έτσι είναι τελείως ελεύθερη.

Ομπάμα: Είναι η ηρωίδα μου

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση στη Μιανμάρ της αντιφρονούσας Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, την οποία αποκάλεσε “ήρωίδα του”, και απαίτησε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα.

“Ενώ το καθεστώς της Μιανμάρ προχώρησε πολύ για να απομονώσει και να καταδικάσει στην σιωπή την Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, εκείνη συνέχισε τον θαρραλέο αγώνα της για τη δημοκρατία και την αλλαγή στη Μιανμάρ”, δηλώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο .

“Είναι η ηρωίδα μου και πηγή έμπνευσης για όλους όσους εργάζονται για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ και σε όλο τον κόσμο”, τονίζει, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πολυαναμενόμενη απελευθέρωσή της”.

Ο Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στη Γιοκοχάμα (περιοχή του Τόκιο), για να παρακολουθήσει τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού (APEC), κάλεσε εξάλλου τη χούντα της Μιανμάρ να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους.”Είναι καιρός για το καθεστώς της Μιανμάρ να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, και όχι έναν μόνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευελπιστούν πως κάποια μέρα όλα οι πολίτες της Μιανμάρ θα απελευθερωθούν από τον φόβο και τις διώξεις”, καταλήγει ο αμερικανός πρόεδρος.

Μπαν Γκι-μουν:  Κάλεσμα για την απαλευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν χαιρέτισε την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Άουνγκ Σαν Σούου Κίι την οποία χαρακτήρισε “παράδειγμα” για τον κόσμο, καλώντας τη χούντα να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους.

“Η δημοκρατία και η εθνική συμφιλίωση απαιτούν όλοι οι πολίτες της Μιανμάρ να είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν, όπως το επιθυμούν, στην πολιτική ζωή της χώρας τους”, προσθέτει ο γγ του ΟΗΕ.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε