Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Η υπηρεσία πληροφορίων του Πακιστάν “βοηθά” το δίκτυο Χακάνι

REUTERS
Ο ναύαρχος Μάλεν είπε πως η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν «βοηθά» το δίκτυο Χακάνι

Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, κατηγόρησε την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού του Πακιστάν χθες ότι υποστηρίζει, αν δεν διευθύνει, τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, περιλαμβανομένης της αμερικάνικης πρεσβείας, στο Αφγανιστάν–κάνοντας μια δήλωση που αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση με το Ισλαμαμπάντ, μετά την μυστική επιχείρηση του Μαΐου στην πόλη Αμποταμπάντ στην οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.
 
Ο ναύαρχος Μάλεν είπε ότι η Διυπηρεσιακή Διεύθυνση Πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) έπαιξε ρόλο στην επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ την 13η Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας τους μαχητές του λεγόμενου δικτύου Χακάνι.
 
Το δίκτυο αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί ένα «γνήσιο παράρτημα» της ISI.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Ρεχμάν Μαλίκ απέρριψε την κατηγορία. Προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να μην προβεί σε μια ‘μονομερή’ χερσαία επιχείρηση εναντίον των μελών του δικτύου Χακάνι, που πιστεύεται ότι εδρεύουν τις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών στο Βόρειο Ουαζιριστάν. «Το έθνος του Πακιστάν δεν θα επιτρέψει ποτέ ξένη μπότα να πατήσει το έδαφός μας–ποτέ. Η κυβέρνησή μας ήδη συνεργάζεται με τις ΗΠΑ. . . αλλά πρέπει και αυτοί να σεβαστούν την εθνική μας κυριαρχία», υποστήριξε.
 
Οι χθεσινές αντεγκλήσεις σηματοδοτούν μια νέα επιδείνωση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Πακιστάν, ο Μάλεν πάντως κάλεσε η διμερής συνεργασία να συνεχιστεί.
 
Παράλληλα αυξάνονται οι φωνές στο αμερικανικό Κογκρέσο που καλούν να υπάρξει μείωση της βοήθειας στο Πακιστάν ή να συνοδεύεται με πιο αυστηρούς όρους. Ο Μάλεν, ο διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους το τελευταίο διάστημα για να πιέσουν να περιορίσουν την δράση των εξτρεμιστών. Η αρμόδια επιτροπή για τις υπηρεσίες πληροφοριών ήδη ενέκρινε την επιβολή πιο αυστηρών όρων στην παροχή βοήθειας στο Ισλαμαμπάντ.
 
Ο Μπρους Ρίντελ, πρώην αναλυτής της CIA που διατηρεί σχέσεις με το Λευκό Οίκο –στον οποίο είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος– είπε χθες ότι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι εξτρεμιστές που επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία και στο αρχηγείο του NATO στην Καμπούλ βρίσκονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με ανθρώπους οι οποίοι συνδέονται με την ISI και υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό, καθώς κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα από τους δράστες.
 
Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές.
 
Ο Μαλίκ είπε ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση. «Εάν λέτε ότι η ISI ενέχεται σε αυτή την επίθεση (στην πρεσβεία), το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν είναι πολιτική μας να επιτιθέμεθα ή να βοηθούμε επιθέσεις», είπε ο ΥΠΕΣ του Πακιστάν.
 
Πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ανέφεραν ότι η ISI ενθάρρυνε ή κάλεσε το δίκτυο Χακάνι να προβεί στην επίθεση.
 
Ο Μάλεν είπε πως η επίθεση, όπως και η βομβιστική επίθεση αυτής της εβδομάδας στην οποία σκοτώθηκε ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ο οποίος διαδραμάτιζε ρόλο διαμεσολαβητή στις επαφές με τους Ταλιμπάν, σηματοδοτούν μια στροφή των Ταλιμπάν σε θεαματικές ενέργειες βίας.
 
Η επικεφαλής της επιτροπής για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερουσίας Νταϊάν Φάινσταϊν κάλεσε την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να εντάξει το δίκτυο Χακάνι στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων.
 
Ο λόγος που το δίκτυο Χακάνι δεν βρίσκεται στον κατάλογο, σύμφωνα με αναλυτές και αξιωματούχους, είναι πως ορισμένοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήλπιζαν πως θα έπαιζε ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Αφγανιστάν.
 
Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε