Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιαπωνία: Στον ανακριτή και πάλι για το σκάνδαλο χρηματοδότησης του κυβερνώντος κόμματος

Ο Ιτσίρο Οζάουα
Ο Ιτσίρο Οζάουα, ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στην Ιαπωνία. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Ιτσίρο Οζάουα, ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στην Ιαπωνία, αναμένεται να συμφωνήσει να ανακριθεί από εισαγγελείς σχετικά με σκάνδαλο χρηματοδότησής του.

 

Αν γίνει αυτό τότε η όλη υπόθεση απειλεί να μειώσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά της συμπολίτευσης.
 
Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Γιουκίο Χατογιάμα έχουν ήδη μειωθεί στο ένα τρίτο εκείνης που απολάμβανε όταν ανέλαβε την εξουσία το Σεπτέμβριο, και αυτό υποσκάπτει τις προσπάθειες του Δημοκρατικού κόμματος να κερδίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται στις προσεχείς εκλογές ώστε να αποφύγει ενδεχόμενο αδιέξοδο στη βουλή.
 
Οι εισαγγελείς είχαν αποσύρει την δίωξη σε βάρος του Οζάουα μετά από δύο ανακρίσεις, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, όμως επιτροπή δικαστών έκρινε τον περασμένο μήνα ότι πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες.
 
Ο Οζάουα και τρία πρώην στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που ενέχονται στην υπόθεση δέχθηκαν να υποβληθούν σε περαιτέρω ανακρίσεις, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο βετεράνο πολιτικό.
 
Ο Οζάουα, που πολλοί θεωρούν ως τον ισχυρό παρασκηνιακό παίκτη πίσω από την κυβέρνηση Χατογιάμα, αρνείται να παραιτηθεί εξ αιτίας του σκανδάλου παρότι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ίδιος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση τα κυβερνητικά ποσοστά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
 
Αναλυτές σημειώνουν ότι ακόμη και εάν παραιτείτο ή καθαιρείτο του βουλευτικού του αξιώματος ίσως είναι αργά για το κυβερνών κόμμα στην προσπάθειά του να ανατρέψει την τάση.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε