Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ιαπωνία: Θα αποθηκεύσουν χιλιάδες τόνους ραδιενεργού νερού!

Η TEPCO αποφάσισε να κατασκευάσει δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσης του ραδιενεργού ύδατος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Η εταιρεία πασχίζει να απομακρύνει περίπου 67.500 τόννους νερού μολυσμένου με μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας που είχε συσσωρευτεί στα κτήρια των τουρμπίνων των αντιδραστήρων και άλλα σημεία στο εργοστάσιο, καθώς εμποδίζει το έργο των εργαζομένων της που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ψυκτικές λειτουργίες στους αντιδραστήρες.

Η TEPCO σχεδιάζει να μεταφέρει το μολυσμένο νερό σε μια μονάδα επεξεργασίας μέσα στο εργοστάσιο και σε δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσής του, ενώ σχεδιάζει επίσης να εγκαταστήσει συστήματα φιλτραρίσματος του νερού και ψύξης σε κάθε αντιδραστήρα, ανέφερε το NHK. Κάθε σύστημα θα απομακρύνει ραδιενεργές ουσίες από το μολυσμένο νερό και θα ανακυκλώνει το κρύο νερό ώστε να ψύχονται οι αντιδραστήρες.

Επίσης σχεδιάζει να έχει εγκαταστήσει δεξαμενές χωρητικότητας 31.400 τόννων ως τις αρχές Ιουνίου και να προσθέτει δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόννων από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο σε περίπτωση που τα συστήματα δεν μπορέσουν να αρχίσουν να λειτουργούν στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το NHK.

Η γαλλική εταιρία Areva είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει στο εργοστάσιο μια μονάδα απορρύπανσης του ύδατος που έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Αρεβά Αν Λοβερζόν είπε ότι η εταιρία θα προσπαθήσει να θέσει σε λειτουργία το σύστημα απορρύπανσης ως τα τέλη Μαΐου, όπως ζήτησε η TEPCO. Το σύστημα θα είναι σε θέση να απολυμαίνει περίπου 50 τόννους νερού την ώρα, ανέφερε η Λοβερζόν.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε