Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ικανοποίηση Μέρκελ για τις περικοπές στην Ελλάδα

Ικανοποίηση Μέρκελ για τις περικοπές στην Ελλάδα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την απόφαση για την δημιουργία ενός μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών για την ευρωζώνη και σημείωσε ότι αποδίδουν τα μέτρα λιτότητας.

“Επιτύχαμε να διασφαλίσουμε τα βασικά αιτήματα της Γερμανίας” είπε η γερμανίδα καγκελάριος στο γερμανικό κοινοβούλιο, μετά τη συμφωνία του Eurogroup για το πλαίσιο ενός κοινού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης (Διαβάστε την είδηση).

“Θα έχουμε έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ των ευθυνών για την νομισματική πολιτική και για την τραπεζική επίβλεψη”, πρόσθεσε η Ανγκελα Μέρκελ.

Ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), θα επιβλέπει άμεσα μόνον τις τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ή που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ της χώρας τους. Αυτό επιτρέπει στις μικρές περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας να παραμείνουν υπό εθνική επίβλεψη.

Η καγκελάριος σημείωσε επίσης ότι η μη δημοφιλής πολιτική λιτότητας στην ευρωζώνη έχει αρχίσει να αποδίδει. “Η προσπάθεια δεν έγινε για το τίποτα”, δήλωσε. “Αρχίζουμε να βλέπουμε επιτυχίες”.

Παράλληλα, η Μέρκελ εξήρε την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα για την εφαρμογή αυστηρών περικοπών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης του μισθολογικού κόστους.

Η Ισπανία πούλησε σήμερα μακροπρόθεσμα ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια από προηγούμενες εκδόσεις.

“Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να βγει από αυτήν την κρίση πιο δυνατή απ’ ό,τι ήταν όταν εισήλθε σε αυτήν”, σημείωσε η Μέρκελ, της οποίας ο χειρισμός της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη θα αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν το ερχόμενο έτος στη Γερμανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε επίσης μια διεύρυνση της ΕΕ μόλις η Κροατία γίνει το 28ο μέλος της τον Ιούλιο.

Διαβάστε
Γενικός… δερβέναγας η ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε