Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

ΙΚΕΑ: Αποσύρονται κεφτεδάκια από Ασία και Καραϊβική

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εταιρία ΙΚΕΑ αποφάσισε να αποσύρει τα κεφτεδάκια της και από την Ασία και την Καραϊβική μέχρι να γίνουν οι έλεγχοι για το αν ο κιμάς είναι από κρέας αλόγου.

“Πρόκειται για 26 καταστήματα σε 24 χώρες, στις οποίες ο σουηδός προμηθευτής μας παραδίδει τα κεφτεδάκια με κρέας”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ομίλου Ιλβα Μάγκνουσον.
Το σκάνδαλο πλήττει ευρωπαϊκές χώρες κυρίως αλλά και την Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Τα κεφτεδάκια που διατίθενται στα εστιατόρια των καταστημάτων του IΚΕΑ και στα ψυγεία του με τα κατεψυγμένα προϊόντα αποσύρθηκαν μέχρι νεοτέρας.

“Είναι ένα σημαντικό προϊόν για εμάς, συνεπώς το μέτρο είναι σημαντικό, αλλά δεν θέλουμε οι πελάτες μας να ανησυχούν”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Το προϊόν επί του παρόντος περνά από έλεγχο σε γερμανικό εργαστήριο, το οποίο θα διαπιστώσει πιθανή περιεκτικότητα σε αλογίσιο κρέας. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται την Πέμπτη.

Τη Δευτέρα το IΚΕΑ ανακοίνωσε ότι αποσύρει από τα ράφια του σε 15 ευρωπαϊκές χώρες κατεψυγμένα κεφτεδάκια που περιέχουν κρέας αλόγου, μετά τον έλεγχο των υγειονομικών αρχών στην Τσεχία.
Ο όμιλος διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι οι “δικοί του έλεγχοι δεν εντόπισαν ίχνη αλογίσιου κρέατος και ότι θα διενεργούσε περαιτέρω έρευνες”.

Ο προμηθευτής Dafgaard ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την κατάσταση και αναμένει τα αποτελέσματα των δικών του τεστ DNA τις προσεχείς ημέρες, οπότε και θα ενημερώσει περαιτέρω, είπε ο εκπρόσωπος της σουηδικής εταιρίας Ολα Λάρσον.

Στην Ευρώπη τα κεφτεδάκια αποσύρθηκαν από τις αγορές σε Πολωνία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βρετανία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρο, Ιρλανδία.

Το 2012, το τμήμα τροφίμων του IΚΕΑ είχε κύκλο εργασιών 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στον ΕΦΕΤ: Ψάχνουν 2 εταιρείες που έφερναν αλογίσιο κιμά από την Βουλγαρία

Ο γητευτής των κεφτέδων

Ανακαλούνται και από την Ελλάδα τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ – Ποσότητα βρέθηκε με DNA αλόγου στην Τσεχία

Ανακαλούνται ΟΛΑ τα κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ σε όλο τον κόσμο μετά την εύρεση αλογίσιου DNA στην Τσεχία;

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε