Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

«Ήμασταν αναποτελεσματικοί και απροετοίμαστοι για τη Φουκουσίμα»

ΦΩΤΟ REUTERS

Το «μάθημα» που πήρε η Ιαπωνία από την τραγωδία της Φουκουσίμα ήταν σκληρό γιατί αποκάλυψε εγκληματικές αμέλειες. Και το Τοκίο αποφάσισε να μοιραστεί ό,τι έμαθε με τον υπόλοιπο κόσμο…

Την Τρίτη, η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση για το τι συνέβη στο μοιραίο πυρηνικό εργοστάσιο από τις 11 Μαρτίου έως σήμερα. Κάτι σαν αυτοκριτική δηλαδή. Γιατί στην έκθεση, οι ιαπωνικές αρχές παραδέχονται ότι ήταν απροετοίμαστες αλλά και αναποτελεσματικές στην αντιμετώπισης της πυρηνικής κρίσης.

Το αποτελούμενο από 750 σελίδες κείμενο προορίζεται για τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που θα διοργανώσει υπουργική διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια στις 20-24 Ιουνίου στη Βιέννη, έδρα του Οργανισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκόσι Χοσόνο, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ναότο Καν για την πυρηνική κρίση, είπε ότι με την σύνταξη αυτής της έκθεσης, η Ιαπωνία θέλησε “να μοιραστεί αυτό το μάθημα με τον κόσμο”.

“Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη”, είπε. “Θα χρειαστεί χρόνος για να εξεταστούν όλα τα πραγματικά περιστατικά ενός δυστυχήματος αυτού του μεγέθους. Ωστόσο, αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα για όλα αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.”

Στην έκθεσή της, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα θεσμικά όργανα ελέγχου των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν σωστά στην κρίση στην Φουκουσίμα Νταϊίτσί (Αρ. 1) μετά τον πολύ μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές σε τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες.

Κύμα ύψους 14 μέτρων διέκοψε την ηλεκτροδότηση της πυρηνικής μονάδας και σταμάτησε τη λειτουργία των αντλιών νερού για την ψύξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου, οι οποίες άρχισαν να θερμαίνονται.

Η έκθεση εξηγεί ότι το καύσιμο άρχισε να λιώνει στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 και ότι είναι “πιθανόν” να έχει διαπεράσει τον υπό πίεση κάδο του κάθε αντιδραστήρα. Το καύσιμο πιθανώς να έχει συσσωρευτεί στο κάτω μέρος των προστατευτικών δεξαμενών που περιβάλλουν τους κάδους.

Η Tokyo Electric Power (TEPCO), που εκμεταλλεύεται το σταθμό, είχε αναγνωρίσει τον περασμένο μήνα ότι το καύσιμο είχε εν μέρει ή πλήρως λιώσει, αλλά δεν είχε κάνει την υπόθεση ότι θα μπορούσε να διαπεράσει τους υπό πίεση κάδους.

Κάθε ένας από τους κάδους αυτούς περιβάλλεται από μια προστατευτική δεξαμενή η οποία βασίζεται σε μια πλάκα από μπετόν πάχους οκτώ μέτρων.

Όλα αυτά τα δεδομένα παραμένουν πάντως υποθετικά, καθώς οι τεχνικοί δεν είναι σε θέση να δουν την πραγματική κατάσταση του εσωτερικού των αντιδραστήρων.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται, επίσης, ότι το αρχιπέλαγος δεν ήταν προετοιμασμένο για ένα δυστύχημα αυτού του μεγέθους, που ξεπέρασε τις προβλέψεις. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι είναι πλέον απαραίτητο να χωριστεί η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των πυρηνικών μονάδων, από το Υπουργείο Βιομηχανίας από το οποίο εξαρτάται σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

100.000 ραδιενεργού νερού παραμένουν στη Φουκουσίμα

18 φορές ψηλότερα το καίσιο σε έναν αντιδραστήρα της Φουκουσίμα

Ο πυρηνικός εφιάλτης δεν έχει τέλος – Διώχνουν πάλι χιλιάδες κατοίκους από τη Φουκουσίμα

Τουλάχιστον 184 δισ θα στοιχίσει η ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας

Η στιγμή που το τσουνάμι χτυπάει το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα! Οι πρώτες φωτο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε