Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

«Ημέρα της οργής» με έξι νεκρούς στη Λιβύη

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Με αίμα βάφτηκε η «ημέρα της οργής» κατά του καθεστώτος του Μοαμάρ Καντάφι. Επίκεντρο η Βεγγάζη, όπου ακόμη τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Έξι νεκροί και τουλάχιστον 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και δυνάμεις της τάξης στη Βεγγάζη, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης από το εξωτερικό, αφού η κρατική τηλεόραση δε μετέδωσε απολύτως τίποτα για τις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Aλ Γιουμ και Αλ Μάναρα, δικηγόροι που διαδηλώνουν έξω από δικαστήριο της πόλης ζητούν να καταρτιστεί Σύνταγμα για τη χώρα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν και τέσσερις νεκροί σε ανάλογα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τετάρτη στην πόλη Αλ Μπάιντα, ενώ λιβυκές εφημερίδες μιλούν μόνο για δύο νεκρούς.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Τρίπολη δε θυμίζει σε τίποτα το τι γίνεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Στην πρωτεύουσα, οι διαδηλώσεις είναι υπέρ του Καντάφι. Στους δρόμους βλέπει κανείς αυτοκίνητα με τη σημαία της Λιβύης και πλακάτ με τη φωτογραφία του επί 42 χρόνια ηγέτη της χώρας.

Και ενώ η Λιβύη γίνεται μια ακόμη από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής που βρίσκονται σε κλοιό αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, το υπουργείο Εσωτερικών απομάκρυνε από τα καθήκοντά του ανώτερο τοπικό αξιωματούχο της ασφάλειας μετά το θάνατο των δύο διαδηλωτών στην Αλ Μπάιντα.

Η εφημερία Quryna, η οποία επικαλείται “καλά πληροφορημένες πηγές της ασφάλειας”, το υπουργείο Εσωτερικών καθαίρεσε τον συνταγματάρχη Χάσαν Καρντάουϊ, διευθυντή της ασφάλειας στην Άλ Τζάμπαλ αλ Αχντάρ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή στην οποία βρίσκεται η Αλ Μπάιντα.

Οι δύο νεκροί είναι ο Χάλεντ Χάνφερ και ο Σάαντ ελ Γιαμάνι, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία διευκρινίζει ότι οι διαδηλωτές “πυρπόλησαν πολλά αυτοκίνητα της αστυνομίας και πολιτών”.

Σύμφωνα με την Quryna, η δημοτική αστυνομία έκλεισε τα τοπικά εμπορικά καταστήματα στην πόλη Αλ Μπάιντα, ενέργεια που προκάλεσε επεισόδια μεταξύ των ιδιοκτητών τους και της αστυνομίας και στη συνέχεια η κατάσταση γενικεύτηκε.

Βίαιες διαδηλώσεις και επεισόδια ξέσπασαν και στην πόλη Ζέντεν, όπου πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν ενώ αστυνομικά τμήματα και ένα γραφείο των επαναστατικών επιτροπών κάηκαν από τους εξεγερμένους πολίτες.

Η Quryna προσθέτει ότι οι διαδηλωτές έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα, ένα δικαστήριο, γραφεία της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, ένα γραφείο της πολιτοφυλακής καθώς και γραφεία των τοπικών επαναστατικών επιτροπών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε