Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ινδία: 71 νεκροί από σιδηροδρομικό δυστύχημα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Σιδηροδρομικό δυστύχημα με πολλούς νεκρούς στην ανατολική Ινδία. Οι Ινδοί Μαοϊστές αντάρτες πίσω από την έκρηξη. 

Μια οργάνωση που υποστηρίζεται από τους ινδούς μαοϊστές αντάρτες ανέλαβε την ευθύνη για τον εκτροχιασμό του τραίνου σήμερα στην ανατολική Ινδία, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 71 ανθρώπους, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των θυμάτων, μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΤΙ.

 Η “Επιτροπή του Λαού Κατά των Αγριοτήτων της Αστυνομίας (ΡCPA)”, ανέλαβε με τηλεφώνημά της στο ΡΤΙ την ευθύνη για το σαμποτάζ σε υπερταχεία που συνδέει την Καλκούτα με τη Βομβάη.

Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 120 τραυματίσθηκαν. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 65 νεκρούς.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Βεγκάλης, όπου έγινε το δυστύχημα, ανέφερε ότι 13 βαγόνια της επιβατηγής αμαξοστοιχίας, που εκτελούσε δρομολόγιο προς τη Μουμπάι, εκτροχιάσθηκαν μετά την έκρηξη. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι περίπου 100 επιβάτες παραμένουν παγιδευμένοι στα βαγόνια που εκτροχιάσθηκαν και δεν έχουν απεγκλωβιστεί.
 
Η περιοχή όπου συγκρούστηκαν τα τρένα θεωρείται προπύργιο μαοϊστών ανταρτών και ο εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων εκτίμησε ότι πρόκειται για δολιοφθορά.
 
Ρεπόρτερ της εφημερίδας Telegraph δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ο ίδιος είδε να ανασύρονται από την αμαξοστοιχία αρκετοί νεκροί.
 
“Μπορώ να δω τουλάχιστον τέσσερα βαγόνια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Βλέπω επίσης αρκετά πτώματα, παγιδευμένα κάτω από την εμπορική αμαξοστοιχία”, δήλωσε ο Ναρές Τζάνα στο Ρόιτερ. Περιέγραψε επίσης σκηνές χάους και πανικού. “Οι άνθρωποι κλαίνε. Οι διασώστες προσπαθούν να βοηθήσουν τους επιζώντες και να απεγκλωβίσουν τους νεκρούς”, πρόσθεσε.
 
Η επιβατική αμαξοστοιχία κατευθυνόταν στη Μουμπάι από την Κολκάτα, τη μητρόπολη της ανατολικής Ινδίας. Το δυστύχημα έγινε στην περιοχή Τζαργκράμ του κρατιδίου της Δυτικής Βεγκάλης.
 
“Από την έκρηξη εκτροχιάστηκαν 13 βαγόνια του Γκιανεσουάρι Εξπρές. Αυτά τα βαγόνια έπεσαν σε άλλη γραμμή, απ όπου περνούσε εμπορικό τρένο”, δήλωσε ο Σουμίτρα Ματζουμντάρ, εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων. “Φοβούμαστε ότι υπάρχουν αρκετά θύματα”, πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πρόκειται για δολιοφθορά διότι πριν από τον εκτροχιασμό και τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, έγινε έκρηξη στο επιβατηγό τρένο.
 
Οι μαοϊστές αντάρτες, που έχουν κάνει επιθέσεις σε αστυνομικούς, σε κυβερνητικά κτήρια και σε δίκτυα υποδομών, έχουν εντείνει τη δράση τους το τελευταίο διάστημα, σε αντίποινα για την εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει οι κυβερνητικές δυνάμεις με στόχο την εκδίωξη τους από βάσεις που διατηρούν στη ζούγκλα.
 
Εκπρόσωπος της οργάνωσης που υποστηρίζεται από τους Ινδούς μαοϊστές αντάρτες διέψευσε πάντως πως η οργάνωση φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για τον πολύνεκρο δυστύχημα. Δεν έχουμε καμιά ανάμιξη. Δεν είναι δική μας ενέργεια, δήλωσε ο Ασίτ Μαχάτο, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Επιτροπής του Λαού Κατά των Αγριοτήτων της Αστυνομίας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε