Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ινδία ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων του κόσμου

H Iνδία ήταν παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων, αγοράζοντας σχεδόν αποκλειστικά οπλισμό από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από το Sipri για την περίοδο από το 2006 έως το 2010.

Το σουηδικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη αναφέρει επίσης ότι στη Λιβύη καταγράφηκε τα τελυταία χρόνια “μια εξαιρετική εικόνα ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων προμηθευτών όπως είναι η Γαλλία, η Ρωσία ή η Βρετανία” αν και, σύμφωνα με το Ινστιτούτο,οι παραγγελίες συμβατικών όπλων έχουν περιοριστεί.

Η Ινδία –“ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως”– αγόρασε το 9% του παγκόσμιου όγκου όπλων, ενώ η Ρωσία προμήθευσε την Ινδία με το 82% των όπλων της.

Για τον Σιμόν Ούεζεμαν, αναλυτή του Sipri, οι ινδικές εισαγωγές όπλων σχετίζονται κυρίως με “την αντιπαλότητα της χώρας αυτής με το Πακιστάν και την Κίνα, και δευτερευόντως με την εσωτερική της ασφάλεια”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ινδία “επιζητεί και μεταφορά τεχνολογίας για να αναπτύξει τη δική της οπλική βιομηχανία”.

Παράλληλα, το Sipri επισημαίνει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος η Αλγερία και το Ισραήλ προέβησαν σε εισαγωγές όπλων, ιδιαιτέρως σημαντικών, στην περίοδο 2006-2010.

Το Sipri, που δημιουργήθηκε το 1966, είναι ένα ανεξάρτητο διεθνές ινστιτούτο με έδρα τη Στοκχόλμη, χρηματοδοτείται σε ποσοστό 50% από το σουηδικό κράτος κι ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν διενέξεις, ένοπλες συρράξεις, εξοπλισμούς και τον αφοπλισμό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε