Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ινδία – Πακιστάν: Το κρίκετ που τους ενώνει

REUTERS
REUTERS
Ο ηµιτελικός του Παγκοσµίου Κυπέλλου έφερε πιο κοντά Ινδία και Πακιστάν μετά από χρόνια διαφορών και εχθροπραξιών.

Οταν άλλοι τρόποι αποτυγχάνουν, η «διπλωµατία του κρίκετ» ίσως βοηθήσει στο να γεφυρωθούν οι διαφορές µεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, δύο χωρών µε ιστορική αντιπαλότητα που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Με την παρουσία των δύο πρωθυπουργών οι οµάδες κρίκετ της Ινδίας και τουΠακιστάν συναντήθηκαν στο πλαίσιο του ηµιτελικού του Παγκοσµίου Κυπέλλου αυτού του πολύ δηµοφιλούς στη Νότια Ασία αθλήµατος.
 
Ο αγώνας που διεξήχθη στην ινδική πόλη Μοχάλι του κρατιδίου Παντζάµπ έδωσε την ευκαιρία στον ινδό πρωθυπουργό Μανµοχάν Σινγκ και τονπακιστανό οµόλογό του Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι να αρχίσουν νέεςπροσπάθειες για την εξοµάλυνση των διµερών σχέσεων έπειτα απόµακρά περίοδο έντασης.

REUTERS

 
Οι δύο άνδρες εµφανίστηκαν µπροστά στους 28.000 θεατές δίπλα δίπλα και εκείνοι ύψωσαν πανό που έγραφαν «φίλοι για πάντα» σε µια προφανή προσπάθεια των δύο πλευρών να αφήσουν πίσω τους την τροµοκρατική επίθεση στη Βοµβάη (Μουµπάι) το 2008, όταν ένοπλοι που είχαν τη βάση τους στο Πακιστάν εισέβαλαν στο ξενοδοχείο «Ταζ Μαχάλ» σκοτώνοντας 164 άτοµα και τραυµατίζοντας τουλάχιστον 308.

REUTRS

Το παιχνίδι κέρδισε η οµάδα κρίκετ της Ινδίας µε διαφορά 29 ρόνια. Τώρα αναµένεται να αντιµετωπίσει στον τελικό την οµάδα της Σρι Λάνκα. Ο πακιστανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του επιθυµεί «καλές γειτονικές σχέσεις» και κάλεσε τον Σινγκ να επισκεφθεί το Ισλαµαµπάντ. Το εάν η διπλωµατία του αθλητισµού θα έχει πραγµατικό αντίκτυπο στις διπλωµατικές σχέσεις των δύο χωρών µένει να αποδειχθεί.
 
Παρόµοιες προσπάθειες εξοµάλυνσης στο παρελθόν είχαν αποτύχει καθώς Ινδία και Πακιστάν έχουν παράδοση αντιπαλότητας ενώ διεκδικούν την περιοχή του Κασµίρ όπου και οι δύο διατηρούν βαριά οπλισµένες στρατιωτικές µονάδες.

Επειτα από πολλές δεκαετίες κατά τις οποίες η µία χώρα έβλεπε την άλλη ως µεγάλη απειλή και ενεπλάκησαν σε τρεις πολέµους, τα κόµµατα της αντιπολίτευσης εκατέρωθεν αντιµετωπίζουν µε µεγάλη δυσπιστία την προσέγγιση των δύο χωρών που µοιράζονταν πολλούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, γλωσσικούς και οικογενειακούς δεσµούς πριν να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους από τους Βρετανούς το 1947.

 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε