Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

ΗΠΑ: Αποζημιώσεις για παράνομες συλλήψεις διαδηλωτών

 

3,7 εκατομμύρια δολάρια αποζημιώσεις θα δώσει ο δήμος της Ουάσινγκτον. Και όλα αυτά σε περίπου 700 διαδηλωτές

 

και πολίτες που χτυπήθηκαν από την αστυνομία στην διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αμερικάνικη πρωτεύουσα το 2000.
 
“Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία. Είναι η μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει δοθεί για μια υπόθεση που αφορά διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και, πιστεύουμε, στη χώρα”, ανέφερε η οργάνωση Partnership for Civil Justice, η οποία έκανε και την μήνυση.
 
Η συμφωνία, επιτεύχθηκε μετά από εννιά χρόνια δικαστικών μαχών. Υπεγράφη την Δευτέρα και θα πρέπει να επικυρωθεί από τα δικαστήρια τους επόμενους μήνες.
 
Περίπου 680 διαδηλωτές, ανυποψίαστοι τουρίστες και δημοσιογράφοι συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2000 στην διάρκεια των συναντήσεων της ΠΤ και του ΔΝΤ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Οι διαδηλώσεις διαδέχθηκαν παρόμοιες κινητοποιήσεις εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ.
 
“Ορισμένοι από αυτούς κρατούνταν σε ένα λεωφορείο με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα για ακόμα και 12 ώρες. Δεν τους έδωσαν φαγητό, νερό, δεν τους άφηναν να πάνε στην τουαλέτα. Οι άνθρωποι στο λεωφορείο ήταν αναγκασμένοι να ουρήσουν πάνω τους”, τόνισε εκπρόσωπος της οργάνωσης.
 
Σε κανέναν από τους συλληφθέντες δεν απαγγέλθηκε κατηγορία όμως πρόκειται για μια μαζική άδικη σύλληψη.
Ο κάθε ένας από τους μαζικά ενάγοντες θα λάβει αποζημίωση περίπου… 18.000 δολαρίων.
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε