Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

ΗΠΑ: Έκλεισαν την τράπεζα του Αλέξη Γιαννούλια

ΗΠΑ: Έκλεισαν την τράπεζα του Αλέξη Γιαννούλια

Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ έκλεισαν τράπεζα του Σικάγου που ανήκει στην οικογένεια του ομογενή και επικρατέστερου διαδόχου του Μπαράκ Ομπάμα στην έδρα του Ιλινόι.

Η Τράπεζα Μπρόντγουεϊ περιλαμβάνεται στις επτά τράπεζες του Ιλινόι, το κλείσιμο των οποίων ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν κλείσει 15 τράπεζες τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, καθώς η Ομοσπονδιακή Εταιρία Διασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) εντείνει τις προσπάθειές της για την εξυγίανση της τραπεζικής βιομηχανίας.

Η Τράπεζα Άμκορ ήταν η τελευταία που έκλεισε την Παρασκευή, με 3,8 δισ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία και 3,4 δισ. δολάρια συνολικές καταθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ανέφερε η FDIC. Θα αγοραστεί από την Harris National Association, μέλος του καναδικού Χρηματοπιστωτικού Ομίλου BMO.

Η Τράπεζα Μπρόντγουεϊ, μία κοινοτική τράπεζα με 1,2 δισ. δολάρια ενεργητικό, χώλαινε για μήνες υπό το βάρος κακών εμπορικών και κτηματομεσιτικών δανείων. Η τράπεζα είναι ιδιοκτησίας της οικογένειας του Αλέξη Γιαννούλια, του υπουργού Οικονομικών της πολιτείας που βρίσκεται σε μία σκληρή κούρσα για την προηγούμενη θέση του Ομπάμα, η οποία θα κριθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η FDIC ανέφερε πως τις καταθέσεις της Τράπεζας Μπρόντγουεϊ αναλαμβάνει η MB Financial.

Ο Ομπάμα υποστήριξε τον Γιαννούλια, γόνο τραπεζιτών, για υπουργό Οικονομικών και οι δύο τους έχουν παίξει μαζί μπάσκετ. Ωστόσο, σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προσπάθησαν ανεπιτυχώς να στρατολογήσουν άλλους επιφανείς Δημοκρατικούς του Ιλινόι για να διεκδικήσουν την έδρα.

Σχολιάζοντας την απόφαση αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Γιαννούλιας αποκάλεσε το κλείσιμο της τράπεζας “μία απίστευτα λυπηρή και θλιβερή μέρα για μένα και την οικογένειά μου”, προσθέτοντας πως όταν άφησε την τράπεζα το 2006 προκειμένου να γίνει υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας “ήταν μία από εκείνες με τις καλύτερες επιδόσεις στο Ιλινόι”.

Είπε ότι αυτό που θα κάνει από εδώ και μπρος είναι να αγωνιστεί πιο σκληρά για να κερδίσει την έδρα της Γερουσίας.

Οι Ρεπουμπλκάνοι έχουν κατηγορήσει τον Γιαννούλια για το ρόλο του στο κτηματομεσιτικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, που περιελάμβανε δάνεια σε ανθρώπους όπως ο καταδικασθείς για δίκτυο πορνείας επιχειρηματίας Μάικλ “Τζόους” Τζιοράνγκο. Είχαν δοθεί επίσης δάνεια στον καταδικασθέντα μικροπωλητή με επιρροή Άντοϊν “Τόνι” Ρέζκο, που ήταν επίσης ένας από εκείνους που συγκέντρωναν χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα.

Αυτά τα δάνεια, λέει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο ΝτεΠολ, Μάικλ Μέζέϊ, θα μπορούσαν να βλάψουν περισσότερο τον Γιαννούλια ακόμη και από το κλείσιμο της τράπεζας.

“Στην εκστρατεία του Γιαννούλια μιλούσαν για την τράπεζα και έλεγαν ότι θα έκλεινε… Δεν είναι κάτι νέο σε αυτό το σημείο”, είπε. “Εκείνο που μπορεί να είναι πιο επιζήμιο από το κλείσιμο είναι τα δάνεια σε ανθρώπους αμφίβολου χαρακτήρα”.

Το κλείσιμο της τράπεζας δίνει περαιτέρω ώθηση στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλο του Γιαννούλια, Μάικλ Κερκ, που έχει υπηρετήσει πέντε θητείες στο Κογκρέσο.

Εκτός από την Μπρόντγουεϊ και την Άμκορ, η FDIC ανακοίνωσε το κλείσιμο άλλων πέντε τραπεζών του Ιλινόι την Παρασκευή. Αυτές είναι: η New Century Bank, η Citizens Bank&Trust Co, η Wheatland Bank, η Peotone Bank και η Trust Company and Lincoln Park Savings Bank.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε