Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε ο ελεύθερος σκοπευτής του 2002

Ο θαναποινίτης Τζον Μουχάμαντ στο δικαστήριο το 2004. Φωτο Reuters

 

Με θανατηφόρο ένεση εκτελέστηκε το βράδυ ο Τζον Μουχάμαντ. Πρόκειται για τον ελεύθερο σκοπευτή

 

ου σκόρπισε τον τρόμο το 2002 όταν είχε σκοτώσει 10 ανθρώπους και είχε προκαλέσει παράλυση στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για τρεις εβδομάδες.
 
Ο Τζον Μουχάμαντ δεν έδωσε καμιά εξήγηση για τις δολοφονίες που έκανε.
 
“Δεν τον άκουσα να λέει ούτε λέξη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της φυλακής Λάρι Τρέιλορ, επιβεβαιώνοντας την εκτέλεσή του, στην οποία “όλα πήγαν φυσιολογικά”.
Ο 48χρονος Μουχάμαντ πέθανε μέσα σε πέντε λεπτά αφότου άρχισε η χορήγηση του κοκτέιλ των θανατηφόρων φαρμάκων. Παρόντες μέλη των οικογενειών που σκότωσε.
 
“Άλλη μια ζωή έφυγε. Αυτή άξιζε να φύγει”, δήλωσε ο Στίβεν Μουρ, η αδελφή του οποίου, Λίντα, ήταν ανάμεσα στα 10 θύματα του Μουχάμαντ και του συνεργού του, Λι Μπόιντ Μάλβο.
 
Ο Μουρ ήταν ειρωνικός όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ανακοίνωση της οικογένειας του Μουχάμαντ που ανέφερε ότι ο γιος του έχασε τον πατέρα του. “Και η Λίντα άφησε παιδιά πίσω. Έχει μια κόρη, την Κέιτι, ένα γιο, τον Τόμας. . . Δε θα δουν ποτέ ξανά την μαμά τους. Δεν έχω καμιά συμπόνια για την οικογένειά του και τα παιδιά του”.
 
Ο Τιμ Κέιν, κυβερνήτης στη Βιρτζίνια, απέρριψε το αίτημα της τελευταίας στιγμής να δείξει επιείκεια.
Ο Μουχάμαντ και ο Μάλβο ήταν 17 όταν σημειώθηκαν οι επιθέσεις, και τότε γλύτωσε  την θανατική ποινή, και καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Σκότωσαν έναν άνθρωπο στην Ουάσινγκτον, τρεις στη Βιρτζίνια και έξι στο Μέριλαντ. Το κίνητρο του πεπειραμένου σκοπευτή παραμένει άγνωστο. Η δεύτερη πρώην σύζυγος του Μουχάμαντ είχε δηλώσει ότι ήθελε να την δολοφονήσει για να διεκδικήσει την πατρότητα των τριών παιδιών τους.
 
Αστυνομικοί βρήκαν διάφορα μηνύματα στους τόπους των επιθέσεων. Δύο έγραφαν “Να με αποκαλείτε το Θεό”, άλλο ένα έγραφε “Τα παιδιά σας δε θα είναι ασφαλή πουθενά ποτέ” και απαιτούσε 10 εκατ. δολάρια για να σταματήσουν οι φόνοι.
 
Στην διάρκεια των επιθέσεων, που έγιναν από τις 2 έως τις 22 Οκτωβρίου, οπλισμένος με ένα ισχυρό τουφέκι που έφερε διόπτρα, ο Μουχάμαντ διάλεγε θύματα κατά βούληση. Τα σκότωνε με μία και μόνη βολή. Οι εντελώς τυχαίες εκτελέσεις πανικόβαλαν τον κόσμο. Πολίτες έσκυβαν όταν έβαζαν βενζίνη· έτρεχαν από τα αμάξια τους στην δουλειά τους· έμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε