Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ένας στους τέσσερις χωρίς ασφάλιση υγείας

Ο Μπάρακ Ομπάμα συναντήθηκε με γιατρούς και νοσηλευτές στο Οχάιο. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Μπάρακ Ομπάμα συναντήθηκε με γιατρούς και νοσηλευτές στο Οχάιο. ΦΩΤΟ REUTERS

 Σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ κάτω των 65 ετών δεν είχε ασφάλιση υγείας ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της περσινής χρονιάς.

 

Το ποσοστό είναι πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, που μεγεθύνθηκε κυρίως λόγω των μαζικών απολύσεων, αναφέρει μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.
 
Ο αριθμός των ανασφάλιστων για τουλάχιστον ένα μέρος του 2009 στην πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ αυξήθηκε από τα 6,4 εκατ. το 2007 στα 8,2 εκατ. το 2009, αυξανόμενος κατά 25%, γεγονός το οποίο προκάλεσε “σοκ” στους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες που καταγράφουν τις σχετικές στατιστικές την τελευταία δεκαετία.
 
“Αναμέναμε ότι θα βλέπαμε κάποια αύξηση, ασφαλώς, αλλά το μέγεθός της μας προκάλεσε κατάπληξη”, σχολίασε η Σέινα Άλεξ Λαβαρέδα, μια από τους συγγραφείς της σχετικής μελέτης του UCLA.
 
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, κατά την μελέτη, οφείλεται στις απολύσεις στην διάρκεια της ύφεσης και την αντίστοιχη μείωση της κάλυψης που παρέχεται από τους εργοδότες–που αφορά τους μισούς πολίτες στην Καλιφόρνια κάτω των 65. Σχεδόν όλοι οι αμερικανοί πολίτες άνω των 65 ετών καλύπτονται από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα Medicare.
 
Οι ερευνητές του UCLA σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ανάγκη να μεταρρυθμιστεί το σύστημα υγείας ότι να υπάρχει η δυνατότητα ασφάλισης από τις πολιτειακές και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και για νεότερους ενήλικες.
 
Σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, 17% των πολιτών κάτω των 75, ή περίπου 45 εκατ. άνθρωποι, ήταν ανασφάλιστοι το 2008–την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν σχετικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο. Η Λαβαρέδα σημείωσε ότι η Καλιφόρνια έχει το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη πολιτεία.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε