Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ και Αίγυπτος συζήτησαν για το μεσανατολικό

ΗΠΑ και Αίγυπτος συζήτησαν για το μεσανατολικό

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, με τον οποίο συζήτησαν για τις εξελίξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ισραηλινών-παλαιστινίων που διεξάγονται με αμερικανική διαμεσολάβηση.

Στη συνάντηση συζήτησαν επίσης για τις προσπάθειες άρσης του ισραηλινού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Γάζα από τον Ιούνιο του 2007 όταν ανέλαβε την εξουσία η Χαμάς. Το Ισραήλ αποφάσισε να χαλαρώσει τον αποκλεισμό μετά τη διεθνή κατακραυγή που ακολούθησε την ισραηλινή επίθεση στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, στις 31 Μαϊου, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα ακτιβιστές. Ωστόσο, οι παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή των ισραηλινών “δεν είναι αρκετή”.

Ο Μίτσελ έφθασε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής την Τετάρτη για συναντήσεις και με τις δύο πλευρές. Μετά από τη σημερινή συνάντηση ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμεντ Αμπούλ-Γέιτ, είπε ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ευρώπη και κάλεσε τη Χαμάς να υπογράψει την πρόταση της Αιγύπτου για τον τερματισμό της ενδοπαλαιστινιακής διαμάχης.

Η Χαμάς διαφωνεί σε πολλά θέματα με την Φάταχ, που έχει τον έλεγχο της Δυτικής Οχθης, και εξεδίωξε τις δυνάμεις της Φάταχ από τη Γάζα όταν ανέλαβε το 2007. Ο Αμπούλ-Γέιτ είπε ότι η Χαμάς μπορεί “να συζητήσει με την Φάταχ απευθείας τους όποιους ενδοιασμούς της” αφού υπογράψει την πρόταση.

Στις ειρηνευτικές συνομιλίες, η Αίγυπτος διαμεσολαβεί επί μήνες ανάμεσα στην Φάταχ που πρόσκειται στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και στην Χαμάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε