Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

ΗΠΑ: Οι μισοί Αμερικανοί στηρίζουν το διάταγμα – ντροπή Τραμπ

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Μπορεί χιλιάδες να βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους και να διαδηλώνουν κατά της απαγόρευσης εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ με το διάταγμα – έκτρωμα, αλλά υπάρχουν πάρα πολύ που στηρίζουν τις πράξεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Οι μισοί Αμερικανοί στηρίζουν την απαγόρευση παρόλο που η πλειοψηφία δεν θεωρεί πως θα βελτιώσει την ασφάλεια.

Όλα αυτά προκύπτουν από δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, που έγινε στις 30 και 31 Ιανουαρίου, αφού δηλαδή είχε προκληθεί το χάος από το διάταγμα Τραμπ.

Περίπου ένας στους δύο Αμερικανούς υποστηρίζει την απαγόρευση, η οποία εμποδίζει την είσοδο στη χώρα όλων των προσφύγων για 120 ημέρες, παρότι υπήρχε μεγάλη διάσταση γνώμης που ακολουθεί τις γραμμές των κομμάτων, την ώρα που λιγότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει ότι η κίνηση αυτή βελτιώνει την ασφάλεια στη χώρα.

Οι χώρες των οποίων οι υπήκοοι εμποδίστηκαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, ενώ οι Σύροι απαγορεύτηκαν επ’ αόριστον

Στη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, περίπου 31% των ερωτηθέντων είπαν ότι η απαγόρευση τους έδωσε την αίσθηση ότι ήταν “περισσότερο ασφαλείς“, ενώ 25% απάντησε ότι ένιωθε “λιγότερο ασφαλής“. Επίσης, ένα 33% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, ενώ οι υπόλοιποι απάντησαν “δεν ξέρω, δεν απαντώ”.

Επίσης, 49% των Αμερικανών συμφωνούν με το διάταγμα και 41% διαφωνούν. Περίπου 53% των Δημοκρατικών είπαν ότι “διαφωνούν έντονα” με την απόφαση του Τραμπ, ενώ 51% των Ρεπουμπλικανών είπαν ότι “συμφωνούν έντονα”.

Οι Δημοκρατικοί είχαν τριπλάσια πιθανότητα να υποστηρίξουν ότι “η Αμερική θα πρέπει να συνεχίσει να δέχεται μετανάστες και πρόσφυγες” από τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αντίστοιχα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να υποστηρίξουν ότι “η απαγόρευση ατόμων από μουσουλμανικές χώρες είναι αναγκαία για να προληφθεί η τρομοκρατία”.

Η 46χρονη Σέριλ Χόφμαν από το Σούμερντακ, Βιρτζίνια, δήλωσε ενθουσιασμένη που ο Τραμπ διέταξε την απαγόρευση. “Κατανοώ ότι η χώρα ιδρύθηκε με βάση τους μετανάστες”, είπε η Χόφμαν, η οποία συμμετείχε στη δημοσκόπηση. “Έλεος, το καταλαβαίνω αυτό. Αλλά ανησυχώ γιατί οι πρόσφυγες έρχονται εδώ και υποστηρίζονται από τους φόρους που καταβάλλω εγώ“.

Αντίθετα, η 57χρονη Βερόνικα Μπιουτέλ από το Γκριν του Οχάιο, που επίσης συμμετείχε στη δημοσκόπηση, είπε, “Ναί, όντως ζούμε σε τρομακτικές εποχές, αλλά υπάρχουν άλλοι, καλύτεροι τρόποι να ξεριζώσουμε την τρομοκρατία“.

Ο Τραμπ έχει απαντήσει σε επικριτές του που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση στοχεύει μουσουλμάνους λέγοντας ότι είναι απαραίτητος “ο εξοντωτικός έλεγχος” για να προστατευτούν η χώρα και τα σύνορά της. “Δεν αφορά θρησκεία, αφορά την τρομοκρατία και την ασφάλεια της χώρας μας”, έχει δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος

Οι περισσότεροι Αμερικανοί, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι η κράτος θα έπρεπε να δείξει μια προτίμηση σε χριστιανούς πρόσφυγες, όπως έχει υπονοήσει ο Τραμπ. Περίπου 56%, συμπεριλαμβανόμενων 72% Δημοκρατικών και 45% Ρεπουμπλικάνων, διαφώνησαν ότι η χώρα θα πρέπει να “υποδεχθεί χριστιανούς πρόσφυγες, αλλά όχι μουσουλμάνους”.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά στα αγγλικά και στις 50 πολιτείες. Συγκέντρωσε τις γνώμες 1.201 ατόμων, μεταξύ των οποίων ήταν 453 Δημοκρατικοί και 478 Ρεπουμπλικανοί. Έχει περιθώριο σφάλματος 3 ποσοστιαίων μονάδων για ολόκληρο το δείγμα και 5 ποσοστιαίες μονάδες για τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.

Ο Ουέστι Έγκμοντ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ενσωμάτωσης Μεταναστών στο Κολέγιο της Βοστόνης, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί έχουν αποκτήσει σταδιακά μια εχθρότητα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες καθώς έχει μετατεθεί το βάρος της προέλευσης των ροών από την ανατολική Ευρώπη σε χώρες όπως το Ιράκ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

“Η αύξηση των αριθμών αυτών, όσο σχετικά μικροί και να είναι, έχουν συγκεντρώσει αρκετά φώτα της δημοσιότητας ώστε να φέρουν μια μικρή αντίδραση από άτομα που νιώθουν πραγματικά πολύ άβολα με την ποικιλομορφία που τους περιβάλλει”, είπε ο Έγκμοντ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε