Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

ΗΠΑ: “Πράσινο φως” από το Ανώτατο Δικαστήριο στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Ήταν μια από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ: να κλείσει τα σύνορα για συγκεκριμένους πολίτες. Και σχεδόν μετά από έναν χρόνο, το “όνειρό” του μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα “πέρασε”.

Τι κι αν προκάλεσε κατακραυγή εντός κι εκτός ΗΠΑ; Τι κι αν έφερε χάος στα αεροδρόμια και απόγνωση σε χιλιάδες ανθρώπους που είτε ήθελαν μια καλύτερη τύχη είτε ήθελαν να είναι με τις οικογένειές τους; Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ έχει πια τη “βούλα” του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Είναι αναμφίβολα μια μεγάλη νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια νίκη μετά από πολλές ήττες, αφού το διάταγμα – ντροπή είχε “μπλοκαριστεί” πολλές φορές πριν φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ξεμπλόκαραν το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Η απόφαση Τραμπ απαγορεύει στους πολίτες έξι χωρών, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό (Τσαντ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Συρία και Υεμένη) να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.

Κλείνει τα σύνορα για συγκεκριμένους ανθρώπους με λίγα λόγια.

Το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αφού πρώτα το διάταγμα Τραμπ είχε “παγώσει” από ομοσπονδιακά δικαστήρια.

αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

Οι αντιδράσεις που είχε προκαλέσει, εντός κι εκτός ΗΠΑ, ήταν τεράστιες. Οι αποφάσεις των ομοσπονδιακών δικαστηρίων είχαν, εν μέρει, εμποδίσει την εφαρμογή του διατάγματος. Αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να περάσει το δικό του.

Έτσι, η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κι εκεί, από τους εννέα δικαστές, μόνο οι δυο καταψήφισαν. Οι υπόλοιποι αποφάνθηκαν υπέρ του αιτήματος της διοίκησης Τραμπ περί άρσης δύο δικαστικών αποφάσεων εναντίον της εφαρμογής του αντιμεταναστευτικού διατάγματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις