Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

ΗΠΑ – Τουρκία: Νέοι τριγμοί λόγω σύλληψης Τούρκου!

Τουρκία
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η σύλληψη ενός τούρκου εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στην Κων/πολη ήταν η νέα αφορμή για να βρεθούν στα… μαχαίρια ΗΠΑ και Τουρκία!

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα πως είναι… «βαθιά αναστατωμένες» με την Τουρκία. Οι σχέσεις των δύο χωρών κρέμονται από μία κλωστή…

Η (νέα) αφορμή για την κόντρα των ΗΠΑ με την Τουρκία

Το νέο… επεισόδιο της κόντρας, αφορά στην σύλληψη ενός τούρκου εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για σχέσεις με… ποιον άλλον; Με τους πραξικοπηματίες που πραγματοποίησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Κατά προέκταση, δηλαδή, με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν κατονομάζει σε κάθε ευκαιρία ως τον “εγκέφαλο” της απόπειρα τους πραξικοπήματος

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση: «Είναι βαθιά αναστατωμένη από τη σύλληψη στις 4 Οκτωβρίου ενός ντόπιου εργαζομένου του γενικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη».

«Αβάσιμες, ανώνυμες κατηγορίες εναντίον υπαλλήλων μας υπονομεύουν και απαξιώνουν την μακροχρόνια σύμπραξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία». Αυτό αναφέρει η πρεσβεία στη δήλωσή της και απορρίπτει τις κατηγορίες ως «παντελώς άνευ αξίας».

Ο εν λόγω εργαζόμενος προφυλακίσθηκε επισήμως χθες το βράδυ από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Τις πληροφορίες μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Κατηγορείται κυρίως για: «Κατασκοπεία», απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και σχέσεις με τα δίκτυα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο οποίος θεωρείται από την Άγκυρα ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας εκφράζεται λύπη για τις διαρροές «από τουρκικές κυβερνητικές πηγές» στον Τύπο σχετικά με τη σύλληψη του εργαζομένου και εκτιμάται πως αυτό ισοδυναμεί «με το να δικάζεται από τα μέσα ενημέρωσης και όχι ενώπιον δικαστηρίου».

ΗΠΑ

«Πιστεύουμε πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι», προστίθεται στο κείμενο.

Η άρνηση των ΗΠΑ να κάνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας να της εκδώσει τον Γκιουλέν αποτελεί πηγή μόνιμης έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Και κατά προέκταση στους δύο ηγέτες, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις