Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

ΗΠΑ: άρχισε η διάνοιξη βοηθητικού πηγαδιού για να αντιμετωπίσει τη διαρροή…

ΗΠΑ:  άρχισε η διάνοιξη βοηθητικού πηγαδιού για να αντιμετωπίσει τη διαρροή…

Tο κόστος των εργασιών,   ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως…

Η πετρελαϊκή εταιρεία BP, που εκμεταλλεύεται την πλατφόρμα Deepwater, πηγή της ρύπανσης με αργό πετρέλαιο του Κόλπου του Μεξικού και των ακτών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε τη διάνοιξη βοηθητικού πηγαδιού σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει το πετρέλαιο που διαφεύγει στη θάλασσα.

Οκτακόσιες χιλιάδες λίτρα πετρελαίου (5.000 βαρέλια) διαφεύγουν κάθε μέρα από τα πηγάδια , σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ωκεανογραφικής και Ατμοσφαιρικής Υπηρεσίας.

Οι εργασίες της διάνοιξης του βοηθητικού πηγαδιού θα διαρκέσουν τρεις μήνες.

Η BP ανακοίνωσε επίσης ότι σημειώνεται ταχεία πρόοδος στην κατασκευή τριών κελυφών, τα οποία θα τοποθετηθούν στον βυθό και θα σφραγίσουν τις πηγές της διαρροής.

Εάν οι μετεωρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, η εγκατάσταση του πρώτου κελύφους θα μπορεί να αρχίσει σε διάστημα λίγο περισσότερο της μίας εβδομάδας.

Η εταιρεία προχώρησε επίσης σε δεύτερη έγχυση διαλυτικών προϊόντων, ώστε να περιορισθεί η ρύπανση. Η τεχνική αυτή έγκειται στην έγχυση διαλυτικού αμέσως μετά τη διαρροή και πριν το πετρέλαιο φθάσει στην επιφάνεια της θάλασσας.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης επί της πετρελαϊκής εταιρείας. “Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: η BP είναι υπεύθυνη για τη διαρροή αυτή. Η BP θα πληρώσει”, δήλωσε την Κυριακή στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η BP ανακοίνωσε χθες ότι αποδέσμευσε το ποσόν των 25 εκατομμυρίων δολαρίων για τις αμερικανικές πολιτείες που θα πληγούν από την πετρελαιοκηλίδα και ότι θα αναλάβει το κόστος της απορρύπανσης.

Η πετρελαιοκηλίδα, η οποία απλώνεται πλέον σε μήκος 200 και σε πλάτος 110 χιλιομέτρων απειλεί τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ, τη Λουιζιάνα, την Αλαμπάμα, το Μισισίπι και την Φλόριντα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε