Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ιράκ: Εκτός εκλογών λόγω σχέσεων με το Μπάαθ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ιρακινοί δικαστές ακύρωσαν τη συμμετοχή 52 υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, εξαιτίας των δεσμών τους με το κόμμα Μπάαθ, του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Το εκλογοδικείο απέρριψε τις εφέσεις 52 υποψηφίων που συμμετείχαν στις βουλευτικές εκλογές, που φέρονται ότι έχουν δεσμούς με το κόμμα Μπάαθ και άρα η συμμετοχή τους θεωρείται άκυρη», δήλωσε ο Άλι Μαχμούντ, εκπρόσωπος Τύπου της επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό των υποψηφίων που έχουν δεσμούς με το κόμμα του πρώην Ιρακινού ηγέτη.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι κέρδισε 91 έδρες στις εκλογές του Μαρτίου, έναντι 89 του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι και 70 της Ιρακινής Εθνικής Συμμαχίας (ANI), που συγκεντρώνει σιιτικά, θρησκευτικά κόμματα. Ο Μάλικι αμφισβήτησε τα αποτελέσματα και ζήτησε να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι σε πέντε επαρχίες.

Δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρο πόσοι από τους υποψηφίους που απορρίφθηκαν έχουν κερδίσει έδρες στις εκλογές. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαρτίου αλλάξει, ενδέχεται να προκαλέσει την οργή των σουνιτών την ώρα που η βία μεταξύ Σουνιτών, Σιιτών και Κούρδων αρχίζει να μειώνεται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε