Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ιράκ: Κρατούν ομήρους σε εκκλησία στη Βαγδάτη

‘Ενοπλοι εισέβαλαν σε καθολική εκκλησία και κρατούν ομήρους δύο ιερείς και πιστούς.

Επίθεση σε χριστιανική εκκλησία στην κεντρική Βαγδάτη πραγματοποίησαν ένοπλα μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI) που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Σύυμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας κρατούν ομήρους δύο ιερείς και πιστούς (συνολικά περίπου 50 άτομα) που παρακολουθούσαν τη λειτουργία στην εκκλησία. Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι δύο φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά την επίθεση των ενόπλων, η οποία άρχισε με μια ισχυρή έκρηξη.

Το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μπαγκνταντίγια μετέδωσε ότι οι ένοπλοι απείλησαν να σκοτώσουν τους ομήρους, αν οι δυνάμεις ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει την περιοχή, επιχειρήσουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού.
Οι ένοπλοι ζητούν την απελευθέρωση μελών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και την Αίγυπτο.

“Πρόκειται για ένοπλη επίθεση στην Καθολική Ασσυριακή Εκκλησία”, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. “Τρείς εκρήξεις ακούστηκαν και οι δυνάμεις μας περικύκλωσαν την περιοχή. Ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς τί συμβαίνει μέσα στην εκκλησία”, είπε ο στρατηγός Κάσεμ Ατα, εκπρόσωπος της Διοίκησης Επιχειρήσεων της Βαγδάτης.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε ότι ελπίζει σε μια “ταχεία και χωρίς βία λύση” της ομηρείας πιστών και δύο ιερέων από ένοπλους στην Καθολική Ασσυριακή Εκκλησία της Βαγδάτης.

Ο διοικητής του ιρακινού στρατού ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας διεξάγεται με επιτυχία και όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται.

Νωρίτερα, πηγή του υπουργείου Εσωτερικών είχε αναφέρει ότι τέσσερις ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στην εκκλησία την ώρα της λειτουργίας, αφού σκότωσαν δύο φρουρούς που φύλασσαν το παρακείμενο Χρηματιστήριο της Βαγδάτης.

Οι ένοπλοι δεν κατάφεραν να μπουν στο Χρηματιστήριο στο οποίο επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν επίθεση και καθώς έφθανε στο σημείο αυτό μεγάλος αριθμός των δυνάμεων ασφαλείας, ανατίναξαν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων. Μετά οι ένοπλοι έτρεξαν με κατεύθυνση την εκκλησία.

Την 1η Αυγούστου του 2004 η εκκλησία αυτή αποτέλεσε στόχο επιθέσεων όπως και πέντε άλλες χριστιανικές εκκλησίες. Στις επιθέσεις αυτές υπήρξαν αρκετοί νεκροί και τραυματίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε