Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ιράν: Αναχαιτίστηκε αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Ιράν: Αναχαιτίστηκε αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

“Το πυροβολήσαμε και τα πυρά αυτά ήταν προειδοποιητικά. Αν ξαναρχίσουν τα ίδια, να περιμένου μια ακόμη σκληρότερη αντίδραση”, δήλωσε ο πτέραρχος Αμίρ-Αλί Χατζιζαντέχ, ο διοικητής των αεροπορικών και διαστημικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna.

Την Πέμπτη το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Predator αναχαιτίστηκε την 1η Νοεμβρίου από δύο ιρανικά Su-25 που άνοιξαν πυρ εναντίον του ενώ βρισκόταν στο διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από την περιοχή του Κόλπου. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι το Predator σε καμία περίπτωση δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Αχμαντ Βαχίντι επιβεβαίωσε το συμβάν, με τη διαφορά ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το αμερικανικό αεροσκάφος μπήκε στον ιρανικό εναέριο χώρο.

Ο πτέραρχος Χατζιζαντέχ από την πλευρά του είπε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε πάνω από το νησί Χαργκ “για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις οικονομικές δραστηριότητες στο νησί και την κίνηση των πετρελαιοφόρων”. Το νησί Χαργκ είναι ο βασικός τερματικός πετρελαϊκός σταθμός του Ιράν, απ’ όπου εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος του ιρανικού πετρελαίου.

“Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει ορισμένες κόκκινες γραμμές που οι Αμερικανοί πρέπει να καταλάβουν και να τις σεβαστούν. Αν επαναληφθεί αυτό, σίγουρα θα αντιδράσουμε”, κατέληξε ο Χατζιζαντέχ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε