Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ιράν: Ναι στις συνομιλίες, αλλά τον Αύγουστο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το Ιράν δέχεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά από τον Αύγουστο.

«Θα είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τους 5+1 (σ.σ. τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία) στο τέλος του ιρανικού μήνα του Μορντάντ(τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου)», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Μάλιστα, ο ιρανός ηγέτης κάλεσε κι άλλες χώρες, εκτός των ΗΠΑ, την Γαλλίας, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας να μετάσχουν στις συνομιλίες. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη Βραζιλία και την Τουρκία, χώρες με τις οποίες πρόσφατα η Τεχεράνη υπέγραψε συμφωνία για την ανταλλαγή ουρανίου.

Ο Αχμαντινετζάντ τόνισε επίσης ότι θα ζητήσει από όσους μετάσχουν στις συνομιλίες να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σχετικά με τα πυρηνικά που κατέχει το Ισραήλ. Επανέλαβε δε ότι η χώρα του εμπλουτίζει το ουράνιο για αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς και επισήμανε ότι η συμφωνία για συνομιλίες συνιστά την καλή θέληση της Τεχεράνης για επαφές με τις μεγάλες δυνάμεις αλλά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απάντησαν με μεγαλύτερες κυρώσεις.

Οι συνέπειες των κυρώσεων αυτών άρχισαν ήδη. Ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε επίσημα ότι αναστέλλει άμεσα τις εξαγωγές τόσο των αδιιύλιστων όσο και των διιλυσμένων προϊόντων του προς το Ιράν.

Ο γαλλικός όμιλος ανέφερε ότι οι ποσότητες των προϊόντων του που εξάγονταν προς το Ιράν (αδιίλυστο πετρέλαιο και βενζίνη) «είναι περιθωριακές», ενώ διευκρίνισε ότι και πριν από την αμερικανική απόφαση είχε σταματήσει από την πλευρά του αυτές τις εξαγωγές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε