Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ιραν: Της επέστρεψαν οι αρχές το Νόμπελ της

Η Σιρίν Εμπαντί οταν παρέλαβε το βραβείο της το 2003

 

Οι ιρανικές αρχές επέστρεψαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Ιρανή ακτιβίστρια Σιρίν Εμπαντί.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Γιόνας Στόρε.

 
Στην ανακοίνωση που συνυπογράφεται από το Σουηδό ομόλογό του, Καρλ Μπιλτ, εκφράζονται “σοβαρές ανησυχίες για τη συμπεριφορά των ιρανικών αρχών απέναντι στη Σιρίν Εμπαντί”.
 
 
Η Εμπαντί τιμήθηκε με το Νόμπελ το 2003 για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Τον περασμένο μήνα όμως έγινε γνωστό ότι ιρανικό δικαστήριο πάγωσε τους λογαριασμούς και τη σύνταξη της ίδιας και του συζύγου της ενώ της απαγόρευσε την πρόσβαση στην τραπεζική θυρίδα όπου φυλάσσεται το μετάλλιο που της είχε απονεμηθεί.
 
Το επεισόδιο αυτό προκάλεσε ένταση μεταξύ Ιράν και Νορβηγίας, της χώρας που απονέμει τα Νόμπελ Ειρήνης. Τα υπόλοιπα βραβεία Νόμπελ απονέμονται από τη Σουηδία.
 
“Η κατάσχεση του μεταλλίου και οι πολυάριθμες απειλές εναντίον της ίδιας, της οικογένειάς της και των συναδέλφων της αποτελούν αιτία μεγάλης ανησυχίας και είναι ένα ακόμη παράδειγμα της επιδείνωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν μετά τις εκλογές του Ιουνίου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο υπουργών.
 
Νορβηγία και Σουηδία κάλεσαν τέλος το Ιράν να επιτρέψει στην Εμπαντί, η οποία είχε φύγει από την πατρίδα της λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, να επιστρέψει και να ξανανοίξει το κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λειτουργούσε εκεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε