Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιράν:Ορισμένες χώρες έδιωξαν τον Ανάν από την Συρία

Ιράν:Ορισμένες χώρες έδιωξαν τον Ανάν από την Συρία

Το Ιράν επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου του Κόφι Άναν για τη Συρία στην “ανάμιξη ορισμένων χωρών”.

Οι ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή τους στις ειρηνευτικές προσπάθειες του Άναν.

“Φαίνεται ότι ορισμένες χώρες που αναμίχθηκαν στην υπόθεση αυτή δε χαίρονταν με τις προσπάθειες του ‘Αναν να σταματήσει την αποστολή όπλων στη Συρία και να δώσει ένα τέλος τις τρομοκρατικές ενέργειες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

“‘Οχι μόνο δε βοήθησαν το σχέδιο ‘Αναν οι χώρες αυτές, αλλά κάθε φορά που το σχέδιο είχε επιτυχία σε μια περιοχή, παρατηρούσαμε αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών σε ολόκληρη τη Συρία”, πρόσθεσε ο ιρανός εκπρόσωπος σύμφωνα με το IRNA.

Το σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν έχει ταχθεί υπέρ των λαϊκών εξεγέρσεων που ανέτρεψαν ηγέτες στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Υεμένη, ωστόσο έχει υποστηρίξει τον ‘Ασαντ, ο οποίος είναι μέλος της μειονότητας των Αλαουιτών, παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ.

Ο ‘Αναν έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το Ιράν θα έπρεπε να έχει συμμετοχή στις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στη Συρία, παρά το γεγονός ότι η Δύση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ανάληψης κάποιου ρόλου από την Τεχεράνη.

Ιρανοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Δύση για συνωμοσία με αραβικές χώρες με στόχο την ανατροπή της συριακής ηγεσίας και την ενίσχυση της θέσης του Ισραήλ στην περιοχή με την υποστήριξη εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Τον περασμένο μήνα το Ιράν ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, πρόταση την οποία απέρριψε η αντιπολίτευση.

“Ολες οι χώρες που είναι υπέρ της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή πρέπει να προσπαθήσουν από κοινού να αποκαταστήσουν την ηρεμία και ν΄ανοίξουν το δρόμο για την επίλυση της κρίσης μέσω συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση”, φέρεται ότι δήλωσε ο Μεχμανπαράστ σύμφωνα με το IRNA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παραιτήθηκε ο Κόφι Άναν από μεσολαβητής για τη συριακή κρίση

Συνεχίζεται η “σφαγή” στη Συρία – Νέες συγκρούσεις σε Χαλέπι και Δαμασκό

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε