Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ηρεμεί το ηφαίστειο της Ισλανδίας και οι αεροπορικές εταιρείες!

Ουρές στα αεροδρόμια από τις ματαιώσεις πτήσεων

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι σταμάτησε η δραστηριότητα του ηφαιστείου Γκρίμσβετν στην Ισλανδία που έχει δημιουργήσει προβλήματα στον εναέριο χώρο της βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με τη ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία.

Το ηφαίστειο, που εξερράγη το Σάββατο, εκτοξεύει μόνο ατμό και οι ανησυχίες για τα προβλήματα που δημιουργεί το νέφος τέφρας στην αεροπορική κυκλοφορία μειώνονται γρήγορα, δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος στο Reuters.

Το ηφαίστειο έχει σταματήσει να εκτοξεύει καπνό από τις 03:00 GMT (06:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με γεωλόγο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας, ο οποίος πρόσθεσε πως έχει σταματήσει και η έκλυση τέφρας.

«Οι σεισμικές δονήσεις έχουν μειωθεί κάπως οπότε υπάρχουν ενδείξεις ότι είμαστε στα τελικά στάδια», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι γεωφυσικοί θα πρέπει να αποφανθούν σχετικά με το αν η έκρηξη ολοκληρώθηκε.

Εν τω μεταξύ, Γερμανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Βρέμης, που είχαν κλείσει νωρίτερα σήμερα λόγω της τέφρας, επρόκειτο να επαναλειτουργήσουν πλήρως. Όπως ανέφεραν, το αεροδρόμιο της Βρέμης επρόκειτο να ανοίξει αμέσως, αυτό του Αμβούργου στις 10:00 GMT και αυτό του Βερολίνου στις 12:00 GMT.

Ο εναέριος χώρος της Δανίας, ένα μικρό τμήμα του οποίου είχε κλείσει χθες για την κυκλοφορία άνοιξε και πάλι σήμερα στις 03:00 (ώρα Ελλάδας) αφού εξαφανίσθηκε το νέφος ηφαιστειακής τέφρας, ανακοίνωσε η δανική υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Naviair.

Στην Τσεχία, αεροπορικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας θα φτάσει στις βόρειες περιοχές της τσεχικής επικράτειας όμως οι συγκεντρώσεις τέφρας παραμένουν χαμηλές και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.

Αποκαθίσταται σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία στην Βρετανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων της Σκωτίας χθες Τρίτη, που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις.

Η τέφρα από το Γκρίμσβετν έχει δημιουργήσει λιγότερα προβλήματα απ’ ό,τι η έκρηξη στο ηφαίστειο Εϊαφιαλαϊόκουλ πέρυσι, όταν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από το εξαήμερο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου. Σύμφωνα με την Eurocontrol σχεδόν 500 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες Τρίτη στην Ευρώπη λόγω του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέλυσαν τα αεροδρόμια της Γερμανίας λόγω τέφρας!

Καθηλωμένα λόγω τέφρας 500 αεροσκάφη σε όλη την Ευρώπη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε