Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι ανακοίνωσε σήμερα στο κοινοβούλιο πως η χώρα θα διοργανώσει δημοψήφισμα σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.

Επίσης συμπλήρωσε “Ο γενικός εισαγγελέας έκρινε ότι ένα δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για την επικύρωση του συμφώνου, επειδή αυτό αποτελεί ένα ειδικό εργαλείο εκτός της αρχιτεκτονικής της συνθήκης της ΕΕ. Θα ζητηθεί από τον ιρλανδικό λαό να εγκρίνει την επικύρωση αυτής της συνθήκης”.

Στα τέλη Ιανουαρίου, οι 25 από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο θα υποχρεώνει κάθε χώρα να εγγράψει στους νόμους της έναν “χρυσό κανόνα” ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, που εάν δεν γίνεται σεβαστός η χώρα θα βρίσκεται αυτομάτως εκτεθειμένη στην αντιμετώπιση κυρώσεων.

Το σύμφωνο αυτό θα εφαρμοστεί στις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης, όπως και στις άλλες χώρες της ΕΕ που το επιθυμούν.

Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ιρλανδίας θα παρακολουθήσουν το δημοψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν η χώρα απέρριψε δύο φορές ευρωπαϊκές συνθήκες (της Νίκαιας το 2001 και της Λισαβόνας το 2008). Οι συνθήκες αυτές χρειάστηκε να υποβληθούν για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Tώρα σειρά της Ιρλανδίας να ρίξει το ευρώ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε