Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ιρλανδία: Μετά το ΔΝΤ έρχονται οι πρόωρες εκλογές – Πρώτα η ψήφιση του προϋπολογισμού λιτότητας

REUTERS
– Αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό το κόμμα των Πρασίνων
– Ζητάει από την κυβέρνηση πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο 
– Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού λιτότητας η διάλυση της Βουλής

Θα διαλύσει το κοινοβούλιο αφού όμως πρώτα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός λιτότητας δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των Πράσινων από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Και αυτό αναμένεται να γίνει στην αρχή του επόμενου χρόνου.

Οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για να παραιτηθεί έχουν ενταθεί, με αφορμή τους χειρισμούς του στην κρίση που διέρχεται η χώρα και την απόφαση για υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ, ωστόσο ο Μπράιαν Κάουεν απέρριψε τις εκκλήσεις για άμεση παραίτηση.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η πολιτική αβεβαιότητα και αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, σε συνέντευξη Τύπου, γνωστοποίησε τις προθέσεις του.

Πράξη πρώτη: η αποχώρηση των Πράσινων
Την αποχώρηση τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι Πράσινοι στην Ιρλανδία. Μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και στην ΕΕ για οικονομική βοήθεια 90 δισεκατομμυρίων ευρώ η πολιτική σταθερότητα στην χωρά ήταν αμφίρροπη.

 
Έτσι το κόμμα των Πρασίνων αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό και ζητάει πρόωρες εκλογές των Ιανουάριο.
 
Πρόωρες εκλογές έχει ζητήσει εδώ και μέρες και η αντιπολίτευση. «Δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση… αυτό που θα αποκαθιστούσε τη σταθερότητα στην Ιρλανδία, θα ήταν η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και η ανάδειξη νέας κυβέρνησης που θα έχει πλειοψηφία», είχε δηλώσει ο Μάικλ Νούναν, εκπρόσωπος επί οικονομικών θεμάτων, του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος Fine Gael.
 
Σε ανακοίνωση του το κόμμα των Πρασίνων αναφέρει πως ο Ιρλανδικός λαός χρειάζεται μια πολιτική σταθερότητα και μια ασφάλεια για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται μετά την οικονομική βοήθεια που θα πάρει η χώρα για τρία τουλάχιστον χρόνια.
 
Ο ηγέτης των Πρασίνων και υπουργός Περιβάλλοντος είπε πως θα ήθελε οι εκλογές να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, αφού πρώτα εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2011.
“Η τελευταία εβδομάδα ήταν τραυματική για την χώρα. Ο λαός νιώθει ότι τον πουλήσαμε και τον προδώσαμε”, είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε την απογοήτευση του για την απόφαση των Πρασίνων.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε