Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιρλανδία: Στις κάλπες σήμερα η… πιο κρίσιμη αναμέτρηση

REUTERS
Πρόκειται για τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της χώρας. Μετά την είσοδο της Ιρλανδίας στο ΔΝΤ και την παραίτηση του πρωθυπουργού οι κάλπες ανοίγουν σήμερα για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.
Με την ανεργία να ξεπερνά το 13%, τους φορολογούµενους να έχουν αναλάβει χωρίς να το θέλουν τα χρέη των τραπεζών και την αγορά ακινήτων να έχει διαλυθεί, δεν είναι απορίας άξιον ότι όλα τα κόµµατα που συµµετέχουν στις σηµερινές βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία υπόσχονται αλλαγή.
 
Τα 3,1 εκατοµµύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήµερα στις κάλπες, µε όλες τις δηµοσκοπήσεις να προµηνύουν τη συντριπτική ήττα του κυβερνώντος κόµµατος Φιάνα Φέιλ και τη νίκη του Φίνε Γκάελ, που µπορεί να συγκεντρώσει ακόµα και την απόλυτη πλειοψηφία.
 
Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να συνεργαστεί πιθανότατα µε το Εργατικό Κόµµα. Σε όλους τους τόνους οι Ιρλανδοί ζητούν «αλλαγή, µια και οι προηγούµενοι δεν µπορούσαν να τα πάνε χειρότερα». Η κυβέρνηση του Φιάνα Φέιλ ηγήθηκε του «ιρλανδικού θαύµατος» της περιόδου 1994 – 2007, αλλά και της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων και αυτής του τραπεζικού τοµέα που ακολούθησαν και οδήγησαν τη χώρα στον µηχανισµό στήριξης του ∆ΝΤ και της ΕΚΤ. Στον προϋπολογισµό του 2010 το έλλειµµα έφθασε το 32% του ΑΕΠ και η χώρα έµεινε µε 2.800 οικιστικά προγράµµατα ηµιτελή – περισσότερα από 10.000 γιαπιά.
 
Η μεγάλη ανεργία έχει οδηγήσει ήδη πολλούς Ιρλανδούς στο εξωτερικό, ενώ άλλοι 100.000 αναµένεται να φύγουν από τη χώρα τα επόµενα δύο χρόνια. Ιδιαίτερα ανησυχητική πάντως είναι η αύξηση των αυτοκτονιών, κυρίως των µεσήλικων ανδρών. Περισσότερες από 500 αυτοκτονίες καταγράφηκαν το 2009, αύξηση 24% σε σχέση µε τον προηγούµενο χρόνο. Πολλές οργανώσεις προσπαθούν να αντιµετωπίσουν το πρόβληµα, αλλά θεωρούν σίγουρο το ότι η αύξηση των κρουσµάτων έχει σχέση µε την οικονοµική κρίση.
 
Οι µελέτες δείχνουν ότι πολλοί από τους αυτόχειρες ήταν µεταξύ εκείνων των οποίων οι επιχειρήσεις άνθησαν την προηγούµενη περίοδο, αλλά χτυπήθηκαν περισσότερο από την τωρινή κρίση. «Είναι άνδρες µέσης ηλικίας που θα είχαν καλές δουλειές, τώρα όµως πλέον κανείς δεν τους προσλαµβάνει και αντιµετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα, ακόµα και επιβίωσης», διευκρινίζει ο Γκέοφ Ντέι από την Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης Αυτοκτονιών.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε