Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

ISIS: Στρατιώτης του Χαλιφάτου ο μακελάρης του Μανχάταν

Ισλαμικό Κράτος Μανχάταν Σαϊφούλο Σαΐποφ
Φωτογραφία Reuters

Από τη στιγμή που ο ίδιος ο Σαϊφούλο Σαΐποφ δήλωσε τζιχαντιστής, η πρώτη επίσημη δήλωση από το Ισλαμικό Κράτος για την τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν, ήταν θέμα χρόνου. Και τελικά, ήρθε…

Στρατιώτη του Χαλιφάτου αποκαλεί το Ισλαμικό Κράτος τον 29χρονο Ουζμπέκο που σκόρπισε το θάνατο στο Μανχάταν την περασμένη Τρίτη. Ωστόσο, οι τζιχαντιστές δεν αναλαμβάνουν -ευθέως- την ευθύνη για το μακελειό στη Νέα Υόρκη. Περισσότερο πανηγυρίζουν γι’ αυτή.

Ο 29χρονος Ουζμπέκος νοίκιασε φορτηγό και με αυτό παρέσυρε ποδηλάτες και πεζούς στο κέντρο του Μανχάταν, ανήμερα του Halloween. Οκτώ νεκροί και περισσότεροι από 12 οι τραυματίες ήταν ό,τι άφησε πίσω του.

Ισλαμικό Κράτος: Δικός μας ο Σαΐποφ

Μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας αλ Νάμπα, ο ISIS αναφέρει ότι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη είναι «είναι στρατιώτης του χαλιφάτου».

Δεν αναφέρει όμως πουθενά ότι συνδέεται ή συντόνισε την επίθεση στο Μανχάταν με τον δράστη. Περισσότερο αναφέρει ότι πρόκειται για ένα χτύπημα εμπνευσμένο από τον ISIS, εκτιμά η Rita Katz‏, διευθύντρια του SITE Intel Group, που παρακολουθεί τη δράση των τζιχαντιστών.

«Ένας από τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκε εναντίον των σταυροφόρων σε ένα δρόμο της Νέας Υόρκης», αναφέρει το ISIS.

«Με τη βοήθεια του Αλλάχ η επιχείρηση προκάλεσε τρόμο στην Αμερική των σταυροφόρων, ωθώντας τους να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας και να ενισχύσουν τη νομοθεσία κατά των μεταναστών στην Αμερική», αναφέρεται στο al Naba.

Το λάβαρο του Χαλιφάτου

Ο Σαϊφούλο Σαΐποφ, από την πρώτη στιγμή που μίλησε στις αμερικανικές αρχές, είχε παραδεχτεί πως έφτασε στο μακελειό για χάρη του Ισλαμικού Κράτους. Δεν δίστασε μάλιστα, στο δωμάτιο όπου νοσηλεύεται, να ζητήσει να υψώσει τη μαύρη σημαία του ISIS.

Είναι άγνωστο, ακόμα, πότε ριζοσπαστικοποιήθηκε. Εκτιμάται πάντως ότι αυτό έγινε μετά το 2010, όταν έφτασε ως μετανάστης στις ΗΠΑ και κέρδισε, μέσα από κλήρωση, την «πράσινη» κάρτα παραμονής στη χώρα.

Τα χρόνια που τον οδήγησαν στην “αγκαλιά” του ISIS

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Σαΐποφ ριζοσπαστικοποιήθηκε σταδιακά στις ΗΠΑ, μετά από μερικά δύσκολα πρώτα χρόνια. Δεν μπορούσε να βρει δουλειά και αναγκαζόταν να μετακινείται συχνά.

Μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 2010, ο Σαΐποφ έψαξε δουλειά σε ξενοδοχεία χωρίς αποτέλεσμα, καθώς μιλούσε πολύ κακά αγγλικά, σύμφωνα με τους New York Times.

Έγινε οδηγός και διέσχιζε συχνά τις ΗΠΑ. Αρχικά έμεινε για τρία χρόνια στο Οχάιο, στη συνέχεια στη Φλόριντα και τέλος στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ, όπου έγινε οδηγός της Uber. Εκεί, σε μια κυρίως μουσουλμανική συνοικία, ζούσε με τη σύζυγό του, μια Ουζμπέκα την οποία παντρεύτηκε το 2013, και τα τρία μικρά τους παιδιά.

Στη διάρκεια της διαμονής του στο Οχάιο άρχισε να αλλάζει και να γίνεται «επιθετικός, αδιάλλακτος», σύμφωνα με έναν συνάδελφό του οδηγό, τον οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Νέα Υόρκη Σαϊφούλο Σαΐποφ

Η επιθετικότητά του επιβεβαιώθηκε στο Πάτερσον, όπου η υπεύθυνη ενός τοπικού σούπερ- μάρκετ τον χαρακτήρισε «ασταθή». Συχνά επιτιθόταν φραστικά στις ταμίες.

Τα πράγματα επιδεινώθηκαν κατά την παραμονή του στην Τάμπα της Φλόριντα, όπου άρχισε να φορά παραδοσιακά ισλαμικά ρούχα και απέκτησε γενειάδα. «Δεν ήξερε καλά τη θρησκεία του» και «είχε δύσκολο χαρακτήρα», επεσήμανε ο ιμάμης ενός τοπικού τεμένους.

Ισόβια

Εναντίον του Σαΐποφ έχουν απαγγελθεί δύο κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αυτή της βίας και της καταστροφής οχημάτων και της στήριξης μιας ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, τα εγκλήματα αυτά επισείουν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής. Ωστόσο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν ισχύει η εσχάτη των ποινών και άρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει χρήση ενός ειδικού νόμου για να εκτελέσει τον Σαΐποφ, κάτι που είναι σπάνιο και θα πάρει χρόνια, εκτιμούν οι ειδικοί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις