Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ισλανδικό “όχι” στο deal της Icesave

Ισλανδικό “όχι” στο deal της Icesave

Σχεδόν 100% άγγιξε το “όχι” των Ισλανδών στην αγγλική και ολλανδική πρόταση για αποζημιώσεις στους χαμένους της Icesave.  

Οι Ισλανδοί απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία χθες μια συμφωνία για την καταβολή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημιώσεις προς τους Βρετανούς και τους Ολλανδούς, σύμφωνα με μερικά επίσημα αποτελέσματα.Τα μερικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος από δείγμα περίπου 18.000 ψήφων δείχνουν πως το 98% τάσσεται κατά της συμφωνίας.

Οι 230.000 ισλανδοί ψηφοφόροι καλούνταν να εγκρίνουν μια συμφωνία για την αποζημίωση της Βρετανίας και της Ολλανδίας, οι οποίες αποζημίωσαν αποταμιευτές στις χώρες τους που έχασαν χρήματα σε ον-λάιν λογαριασμούς της “Icesave” τους οποίους πρότεινε η ισλανδική τράπεζα Landsbanki που πτώχευσε. 

Η Ισλανδία χρειάζεται να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Βρετανία και την Ολλανδία για να αποδεσμευτεί η ξένη βοήθεια, την οποία έχει ανάγκη για την ανάκαμψη της οικονομίας της που έχει καταρρεύσει. 

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως “παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας τελικής συμφωνίας” για την αμφιλεγόμενη διευθέτηση της υπόθεσης που σχετίζεται με την χρεωκοπία της ισλανδικής Icesave. “Η Βρετανία παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας τελικής απόφασης με την Ισλανδία σε εύθετο χρόνο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπόθεση της Ιρλανδίας”, τόνισε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Λονδίνο έχει προτείνει στην Ισλανδία μία συναινετική λύση που θα προβλέπει το πάγωμα της αποπληρωμής των τόκων επί δύο χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων, του μέρους των 3,9 δισ. που κατέβαλαν Βρετανία και Ολλανδία στους υπηκόους τους, ως αποζημίωση για τη χρεωκοπία της Icesave. 

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας κάλεσε τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση της διαφοράς. «Το κυριότερο ζήτημα είναι πλέον τι πρόκειται να κάνει ο Γκόρντον Μπράουν», τόνισε.

Ρεπορτάζ του ITN για το δημοψήφισμα 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε