Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Ισως να μην χρειαστούν βοήθεια Ιταλία και Ισπανία”

“Ισως να μην χρειαστούν βοήθεια Ιταλία και Ισπανία”

29 οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν απο το Ρόιτερς είπαν οτι ίσως οι δύο χώρες να μην χρειαστούν διεθνή οικονομική συνδρομή.

Η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να καταφύγουν σε διεθνή οικονομική συνδρομή στη μάχη που δίνουν κατά της κρίσης χρέους, μολονότι η παραπαίουσα οικονομία τους ενδέχεται να παρασύρει την Ευρωζώνη σε κρίση στα μέσα του έτους, προκύπτει από σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι φόβοι των αγορών για τα οικονομικά στοιχεία των δύο χωρών εντάθηκαν κατά την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας τροφή στην σεναριολογία περί του ότι η Ισπανία και η Ιταλία ενδέχεται σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και να προσπέσουν για έκτακτη δανειοδότηση.

Ωστόσο, οι 29 οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Ρόιτερς, είναι εν γένει διστακτικοί ως προς το κατά πόσον η Ιταλία και η Ισπανία–η τρίτη και τέταρτη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη, αντίστοιχα–θα χρειασθεί να προσφύγουν σε μηχανισμούς δανεισμού, οι οποίοι στη δική τους περίπτωση θα απαιτήσουν πολλές εκατοντάδες δισ. ευρώ.

Στη σφυγμομέτρηση αυτή, οι ειδικοί καταλήγουν σε μία πιθανότητα προσφυγής της Ισπανίας κατά 25%, και 13% για την Ιταλία.

Οι ειδικοί επικαλέστηκαν μία σειρά από λόγους, οι οποίοι συνοψίζονται κατά κύριο μέρος στην πίστη πως οι κυβερνήσεις έχουν περισσότερες δυνατότητες πλέον να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν πως η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα προσφύγουν σε μηχανισμούς δανεισμού απλώς διότι είναι πολύ μεγάλες–ως μέγεθος οικονομίας και χώρας.

«Έχοντας ήδη την εμπειρία της Ελλάδος και άλλων χωρών, η Ισπανία είναι πλέον σοφότερη ώστε να λάβει μέτρα ταχύτερα», τόνισε ο Άλαν Κλαρκ, οικονομολόγος ειδικός της Scotiabank για τη Βρετανία και την Ευρωζώνη.

«Γνωρίζουν πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα, συνεπώς πιστεύω πως θα είναι πλέον πιο ευέλικτοι, όπως επίσης και η Κεντρική Τράπεζα», πρόσθεσε ο Κλαρκ.

Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί διάσωσης τέτοιας κλίμακας, όπως αυτές που θα απαιτούσαν η Ισπανία και η Ιταλία.

Μόνον πέντε από τους 29 οικονομολόγους έδωσαν πιθανότητες άνω του 50% για να απαιτηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός για την Ισπανία, ενώ μόλις ένας για την Ιταλία.

Εντούτοις, τα προγνωστικά αυτά είναι πάντοτε ευάλωτα στις υποκειμενικές συνθήκες και τον χρόνο, με αρκετούς οικονομολόγους να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι πιθανότητες προσφυγής σε μηχανισμούς στήριξης κατά τον επόμενο χρόνο.

«Η αναβίωση των ανησυχιών για νέο κίνδυνο έπειτα από κάποια καινούργια αβεβαιότητα γύρω από την χρηματοοικονομική κατάσταση στην περιφέρεια ενισχύει την άποψή μας πως η κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο Μπερντ Χάρτμαν, υπεύθυνος για τις στρατηγικές επενδύσεις στην VP Bank του Λιχτενστάιν.

«Τα μέτρα ρευστότητας της ΕΚΤ απλώς έδωσαν τέλος στην κρίση εμπιστοσύνης», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «μολονότι η Ισπανία συνεχίζει τα μέτρα περικοπών, ο ρυθμός αύξησης του χρέους της μεγαλώνει δεδομένου ότι τα έσοδα μειώνονται».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε