Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ισπανία: Νίκη για το Λαϊκό κόμμα στις εκλογές

Η δεξιά κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία, την περιοχή της Ισπανίας που έχει πληγεί περισσότερο απ΄οποιαδήποτε άλλη από την ανεργία, αλλά δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία που θα της επέτρεπε να κυβερνά μόνη.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι εξασφαλίζει 50 από τις 109 έδρες του περιφερειακού κοινοβουλίου, δηλαδή λιγότερες από όσες προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, μπροστά από τους Σοσιαλιστές (47 βουλευτές) και το μικρό κόμμα Ενωμένη Αριστερά που προκάλεσε την έκπληξη με 12 έδρες.

Το PP αναμενόταν να πετύχει συντριπτική νίκη έναντι των Σοσιαλιστών που κυβέρνησαν την περιοχή αυτή των 8,4 εκατομμυρίων κατοίκων για τρεις δεκαετίες. Η Ανδαλουσία έχει ποσοστό ανεργίας 31% –πολύ πιο πάνω από τον εθνικό μέσο όρο– και οι Σοσιαλιστές είχαν υποστεί μεγάλο πλήγμα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Ωστόσο, το κόμμα τα κατάφερε καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν στο παραδοσιακό προπύργιό του, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο. Μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα Ενωμένη Αριστερά, δήλωσαν αναλυτές.

Εκλογές διεξήχθησαν και στη βόρεια περιοχή Αστούριας, των 1,1 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι Σοσιαλιστές φαίνεται να παίρνουν 16 έδρες, σε σύνολο 45, στο περιφερειακό κοινοβούλιο με καταμετρημένο το 80% και άνω των ψήφων.

Ωστόσο είναι πιθανό να σχηματιστεί κυβέρνηση από το PP και ένα άλλο συντηρητικό κόμμα, το Φόρουμ της Αστούριας, που κυβερνούσε την περιοχή μέχρι τώρα. Τα δύο κόμματα μαζί έχουν 23 έδρες. Μια συντριπτική νίκη στην Ανδαλουσία θα ενίσχυε την εξουσία του PP στην Ισπανία, όπου τώρα κυβερνά 11 από τις 17 ημι-αυτόνομες περιοχές. Από αυτές μόνο η Ανδαλουσία η Χώρα των Βάσκων έχουν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

Το PP έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο εθνικό κοινοβούλιο μετά τη νίκη του επί της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε