Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισπανία: Σίγουρος ο Πουτζδεμόν ότι θα επικρατήσουν και πάλι οι αυτονομιστές στις πρόωρες εκλογές

Ισπανία: Σίγουρος ο Πουτζδεμόν ότι θα επικρατήσουν και πάλι οι αυτονομιστές στις πρόωρες εκλογές

Βέβαιος για την επικράτηση των αυτονομιστών για μια ακόμα φορά στις εκλογές του Δεκεμβρίου στην Καταλονία δηλώνει ο Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο Πουτζδεμόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε φλαμανδικό (ολλανδόφωνο) τηλεοπτικό κανάλι του Βελγίου,εμφανίστηκε βέβαιος πως οι Καταλανοί θα δηλώσουν και με αυτόν τον τρόπο τη διάθεσή τους για ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ πάντως, ο Ραχόι παρουσιάζεται ικανοποιημένος με τις διαβεβαιώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Mισέλ χτες στη Βουλή ότι η βελγική Δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για την έκδοση ή μη του Πουτζδεμόν και η πολιτική εξουσία δεν θα έχει την παραμικρή ανάμιξη.

Σε “τεντωμένο σκοινί”  ο Σαρλ Μισέλ

Ο Βελγικός τύπος εστίασε στην χθεσινή ομιλία του Βέλγου Πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο για την καταλανική κρίση. Τα δημοσιεύματα τονίζουν ότι ο Σαρλ Μισέλ βαδίζει σε “τεντωμένο σκοινί” και ότι δεν είναι εύκολο να είναι κανείς Πρωθυπουργός στο Βέλγιο, ιδίως όταν στην εξουσία βρίσκεται το εθνικιστικό φλαμανδικό N-VA.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Μισέλ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στα λόγια του, τονίζοντας ότι η υπόθεση Πουτζντεμόν είναι θέμα της δικαιοσύνης και θα ρυθμιστεί δικαστικά και ότι η πολιτική κρίση βρίσκεται στην Ισπανία και όχι στο Βέλγιο, ενώ η αντιπολίτευση επέκρινε έντονα τη σιωπή του και την εμφανή απροθυμία του να ζητήσει αυτοσυγκράτηση από τους Φλαμανδούς εταίρους του.

Η Le Soir με τη σειρά της ισχυρίζεται ότι ο Βέλγος Πρωθυπουργός προσπάθησε να ελιχθεί, αποφεύγοντας τα εμπόδια, και υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησής του στην καταλανική υπόθεση, επισημαίνοντας ότι το Βέλγιο δεν είναι απομονωμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι δε βρίσκεται σε ρήξη με τη Μαδρίτη, χωρίς ωστόσο να καλέσει ρητώς σε τάξη τους υπουργούς του N-VA ούτε να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη διατήρηση της ενότητας της Ισπανίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις