Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ισπανία : Στα 184 δισ. ευρώ φθάνει η έκθεση των τραπεζών στις αβέβαιες μετοχές των ακινήτων και κατασκευών

Ισπανία : Στα 184 δισ. ευρώ φθάνει η έκθεση των τραπεζών στις αβέβαιες μετοχές των ακινήτων και κατασκευών

Οι ισπανικές τράπεζες συγκέντρωναν στους ισολογισμούς τους στα τέλη του 2011 περίπου 184 δισ. ευρώ σε προβληματικούς τίτλους του κατασκευαστικού τομέα, ποσό που αντιστοιχεί στο 60% του χαρτοφυλακίου τους, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, αναδεικνύοντας την αβεβαιότητα του τομέα μετά την έκρηξη της “φούσκας” στα ακίνητα

Οι τράπεζες της χώρας έχουν φορτωθεί δάνεια τα οποία υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθούν, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό από ακίνητα και οικόπεδα που έχουν κατασχέσει. Οι μετοχές αυτές θεωρούνται «προβληματικές», διότι η τιμή τους είναι αβέβαιη, και ήδη τον Ιούνιο του 2011 το μέγεθός τους έφθανε τα 176 δισ. ευρώ και έκτοτε, προκύπτει, πως ο όγκος τους αυξήθηκε και άλλο.

Ο ισπανικός τραπεζικός τομέας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίες για τις αγορές, καθώς μετά τη φούσκα έχει γίνει ακόμη πιο εύθραυστος.

Την αβέβαιη κατάσταση του τομέα επεσήμανε και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s , κατά τη χθεσινή του υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας, τονίζοντας πως «διαπιστώνουμε μία αύξουσα πιθανότητα το ισπανικό κράτος να χρειασθεί να χορηγήσει επιπλέον δημοσιονομική βοήθεια στον τραπεζικό τομέα».

Οι ισπανικές αρχές έχουν επιβάλλει στις τράπεζες να εξυγιάνουν άπαξ και διαπαντός τους ισολογισμούς τους από τους επικίνδυνους τίτλους.

«Η Τράπεζα της Ισπανίας αύξησε τις απαιτήσεις της για διαφάνεια που αξιώνει από τις τράπεζες όσον αφορά την έκθεσή τους στον τομέα των ακινήτων. Μολαταύτα, εν μέσω ενός κλίματος ακόμη μεγαλύτερης επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών πλαισίων στην Ισπανία και στην Ευρωζώνη κατά το δεύτερο μισό του 2011, ο αντίκτυπος των αβεβαιοτήτων για την αξία των μετοχών που αφορούν τις κατασκευές και τον τομέα των ακινήτων στους ισολογισμούς έχει γίνει εντονότερος», υπογραμμίζει η Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Στο 24,4% η ανεργία στην Ισπανία

Διπλή υποβάθμιση στην Ισπανία

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τη Μαδρίτη για επιπλέον μέτρα

Ισπανία: Έξοδο από την ύφεση από το 2013

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε