Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ισπανία: το νέο «μαύρο» πρόβατο της Ευρώπης – Το ΔΝΤ στην πόρτα της Μαδρίτης!

Ισπανία: το νέο «μαύρο» πρόβατο της Ευρώπης – Το ΔΝΤ στην πόρτα της Μαδρίτης!

Νέα μέτρα 10 δισ. που ανακοινώθηκαν με ένα… δελτίο Τύπου, τα spreads φτάνουν στο… Θεό και η Ισπανία φαίνεται ότι αρχίζει να μαθαίνει ελληνικά!

Η κυβέρνηση Ραχόι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Λίγο μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2012 έγινε σαφές ότι η «μαύρη τρύπα» δεν κλείνει. Και χρειάστηκε να ανακοινωθούν με ένα «ψυχρό» δελτίο τύπου περικοπές άλλων 10 δισ. ευρώ σε Υγεία και Παιδεία.

Η βασική ιδέα είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών στην Υγεία και η δημιουργία ενός κεντρικού σημείου για την αγορά των φαρμάκων και περιορισμός των παροχών που δεν θεωρούνται απολύτως απαραίτητες.

Στην Παιδεία θα απαιτηθούν περισσότερες ώρες εργασίας από τους εκπαιδευτικούς και θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Το πως θα εξοικονομηθούν ακριβώς τα 10 δισ. δεν έχει διευκρινιστεί πάντως.

Η ισπανική κυβέρνηση βιάζεται να δείξει προς τα έξω, προς τους Ευρωπαίους έτερους της δηλαδή, ότι είναι αποφασισμένη και ότι το 2013 το έλλειμμά της θα κλείσει στο 3% του ΑΕΠ της, που σημαίνει 60 δισ. ευρώ εξοικονόμηση πόρων.

Η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι πως η Ισπανία είναι η νέα Ελλάδα. Μπορεί η «συνταγή» να μην περιλαμβάνει περικοπές μισθών και συντάξεων ή αύξηση του ΦΠΑ, όπως έγινε στην Ελλάδα δηλαδή. «Μπορεί να μοιάζουμε, αλλά δεν είμαστε ίδιοι», σχολίασε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, Κριστόμπαλ Μοντόρο.

Οι αγορές όμως πιέζουν ασφυκτικά και η Μαδρίτη είναι πια το νέο αγαπημένο παιχνίδι των κερδοσκόπων. Γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει… μαραθώνιος των μελών της ισπανικής κυβέρνησης για να πείσουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο δείχνουν.

Ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος ταξιδεύει συνεχώς στο εξωτερικό και δίνει συνεντεύξεις για να πείσει αγορές και Βρυξέλλες για την αξιοπιστία της Ισπανίας, ενώ ο υπουργός Οικονομίας αναλαμβάνει να νοικοκυρέψει το… εσωτερικό.

Η κυβέρνηση Ραχόι κάνει ό,τι μπορεί να πείσει το εσωτερικό και το εξωτερικό πως δε θα χρειαστεί πακέτο στήριξης. Αλλά η φράση «προς το παρόν» δίνει άλλη διάσταση στη δήλωση. Με το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων να φτάνει στο 5,94% στη δημοπρασία της Μ. Τρίτης, στο υψηλότερο σημείο του από την ημέρα που ανέλαβε την κυβέρνηση ο Ραχόι, δείχνει πολλά. Και προκαλεί ανησυχία.

Και κάπου εδώ μπαίνουν οι τράπεζες. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι αν η επιδείνωση συνεχιστεί, θα χρειαστούν κι άλλα κεφάλαια για να μην έρθει η κατάρρευση των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Θα βγούμε απο την κρίση χωρίς εξωτερική βοήθεια”

“Χωρίς νόημα η σύγκριση που έκανε ο Σαρκοζί μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας”

Η Μεγάλη Εβδομάδα της Ισπανίας

Σόιμπλε: χρήματα τέλος

Μαζί με την ανεργία «καλπάζει» και ο χρέος της Ισπανίας

“Σπάει” όλα τα ρεκόρ η ανεργία στην Ισπανία – Πάνω από 4 εκατομμύρια οι άνεργοι

”Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, και Ισπανία εκτός ευρώ”


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε