Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ισραηλινή εταιρία αποσύρει τους υπαλλήλους της από την Τουρκία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις βρίσκονται στο… ναδίρ κάτι που αποδεικνύεται και από την απόφαση της ισραηλινής αεροπορικής βιομηχανίας ΙΑΙ να ανακαλέσει το προσωπικό της από την Τουρκία για λόγους ασφαλείας.

«Ανακαλέσαμε τους υπαλλήλους μας εξαιτίας της κατάστασης αυτή την στιγμή, ύστερα από το περιστατικό με τον στολίσκο. Όλοι οι Ισραηλινοί που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία για λόγους ασφαλείας», τόνισε αξιωματούχος της εταιρίας, διατηρώντας όμως την ανωνυμία της και χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των ατόμων που αφορά η ανάκληση.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, που συνδέονται από το 1996 με μία συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιδρομή των ισραηλινών κομάντο στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα και το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών.

Σύμφωνα με την αξιωματούχο της ισραηλινής εταιρίας, πρόκειται για προσωρινό μέτρο. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία για την προμήθεια δέκα μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών Heron στον τουρκικό στρατό δεν πρόκειται να ακυρωθεί παρά τις αντίθετες πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2005 μία συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια δέκα τέτοιων αεροσκαφών στην τουρκική πολεμική αεροπορία και μέχρι τώρα το Ισραήλ έχει παραδώσει τα οκτώ από αυτά. Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε τεχνικούς και διπλωματικούς λόγους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε