Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ιστορική ανατροπή στην Γαλλική Γερουσία – Μεγάλο πλήγμα για τον Σαρκοζί

REUTERS
Οι Σοσιαλιστές θα έχουν την πλειοψηφία στο σώμα της Γερουσίας για πρώτη φορά από το 1958! Είναι ίσως η πρώτη μεγάλη ήττα του Νικολά Σαρκοζί….
Επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η ιστορική νίκη της γαλλικής αριστεράς χθες στις εκλογές για τη Γερουσία αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και θέτει ένα νέο ανησυχητικό προηγούμενο για τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε δυσχερή θέση εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, της αύξησης της ανεργίας και μίας σειράς πολιτικο-οικονομικών υποθέσεων με άρωμα σκανδάλου.
 
Αν και η γαλλική Προεδρία περιορίσθηκε να δηλώσει ότι “λαμβάνει υπ΄όψιν” την άνευ προηγουμένου επικράτηση της αριστεράς στη γαλλική Ανω Βουλή, η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος επέμεινε στην προσωποποίηση του εκλογικού αποτελέσματος κάνοντας λόγο για προφητική ήττα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.
 
“Πρόκειται για κάτι περισσότερο από αποτυχία, πρόκειται για ένα τραυματισμό της δεξιάς, είναι κατά κάποιον τρόπο προφητικό αυτού που θα συμβεί το 2012”, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, φαβορί για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
 
Από την πλευρά της γαλλικής δεξιάς, ο γενικός γραμματέας της κυβερνώσας Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα Ζαν-Φρανσουά Κοπέ παραδέχθηκε την εκλογική ήττα της παράταξής του τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν αρκέσθηκε να διαπιστώσει “ισχυρή προέλαση” της αριστεράς.
 
Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, η Γαλλική Προεδρία και η συντηρητική πλειοψηφία τόνισαν ότι η ήττα αυτή δεν αποτελεί παρά “συνέπεια των συνεχών νικών της αριστεράς σε τοπικές εκλογές και προτίμησαν να παραπέμψουν “στο ραντεβού του 2012”. Αλλά μέχρι τότε, η χθεσινή ήττα αναμένεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το έργο του Νικολά Σαρκοζί.
 
“Επί της ουσίας, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και πολλά πράγματα αφού ο τελευταίος λόγος ανήκει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση”, σχολίασε ένας υπουργός παραδεχόμενος ωστόσο ότι “είναι αλήθεια, αυτή η ήττα στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα για το 2012”.
 
Πρώτο θύμα του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος θα είναι ο “χρυσός κανόνας” για την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία, τον οποίο ο Νικολά Σαρκοζί ήθελε να εντάξει στο γαλλικό Σύνταγμα. Με την αλλαγή της πλειοψηφίας στη Γερουσία , η γαλλική κυβέρνηση έχασε τη δυνατότητα να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων βουλευτών και γερουσιαστών.
 
Είναι πιθανόν επίσης ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της Γερουσίας στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, μέσω της ενεργοποίησης των επιτροπών έρευνας για μία σειρά πολιτικο-οικονομικών υποθέσεων, όπως η “υπόθεση Καράτσι” και μέσω της καθυστέρησης της ψήφισης ορισμένων νομοθετικών πράξεων.
 
“Δεν έχουμε καμία πρόθεση αντίδρασης”, δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του Σοσιαλσιιτκού Κόμματος στη γερουσία Ζαν-πιερ Μπελ προσθέτοντας ωστόσο: “Εννοούμε να δώσουμε στη Γερουσία τον πολιτικό ρόλο που της ανήκει”, ενώ ο γερουσιαστής Ζαν-Πιερ Ραφαρέν προειδοποίησε από την πλευρά του ότι μία Γερουσία με αριστερή πλειοψηφία “θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τις προεδρικές εκλογές, δεν θα διευκόλυνε τους λίγους μήνες που απομένουν”.
 
Τα τελικά αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά σύμφωνα με μία εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων , η δεξιά διαθέτει 166 έδρες στη Γερουσία και η αριστερά 172.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε