Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

“Ιστορική” επίσκεψη κινέζου στρατηγού στο Ισραήλ

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Τσεν Μπινγκντέ συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και τον ισραηλινό ομόλογό του στρατηγό Μπένι Γκαντζ.

“Ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του κινεζικού γενικού επιτελείου συζήτησαν για την κατάσταση στην περιοχή, τις σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, την κατάσταση στο Πακιστάν και το Ιράν καθώς και για τον πόλεμο κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.

Κατά την επίσκεψή του, ο στρατηγός Τσεν θα “μετάσχει σε συναντήσεις για θέματα ασφαλείας, θα επισκεφθεί στρατιωτική βάση και θα παραστεί σε εκπαιδευτική άσκηση ισραηλινών στρατιωτών”, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Είναι η πρώτη φορά που ο στρατηγός Τσεν, ύστερα από πρόσκληση του ισραηλινού ομολόγου του, μεταβαίνει στο Ισραήλ.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού χαρακτηρίζει την επίσκεψη “ιστορική”.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Εχούντ Μπαράκ είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Πεκίνο, ύστερα από πρόσκληση του κινέζου ομολόγου του Λιάνγκ Γκουανγκλιέ.

Η διμερής στρατιωτική συνεργασία έχει κάπως περιοριστεί μετά την αντίθεση των ΗΠΑ στην πώληση στην Κίνα ισραηλινών ραντάρ τύπου Φάλκον το 2000, στην πώληση πέντε χρόνια αργότερα ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Harpy. Τα αεροσκάφη αυτά φέρουν αμερικανικό εξοπλισμό.

Η επίσκεψη του στρατηγού Τσεν πραγματοποιείται την ώρα που το Ισραήλ προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στο αίτημα των Παλαιστινίων για αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.

Κατά το παρελθόν το Ισραήλ είχε προσπαθήσει να πείσει την Κίνα, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή τακτική κατά της συνέχισης από το Ιράν του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε