Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Μιανμάρ

Με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

Για πρώτη φορά εν ενέργεια πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέπτεται τη Μιανμάρ. Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει έτσι να επιβραβεύσει τον… εκδημοκρατισμό της χώρας, σχεδόν μετά από 50 χρόνια στρατιωτικής διακυβέρνησης.

Το αεροσκάφος του Αμερικανού προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της παλιάς πρωτεύουσας, Γιανγκόν. Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Στο διεθνές αεροδρόμιο της Γιανγκόν ο Ομπάμα έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο Νιάν Χτουν και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουάνα Μάουνγκ Λουίν.
Φοιτητές κουνούσαν σημαίες της Μιανμάρ και των ΗΠΑ και μία ομάδα νεαρών κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε “Θερμή Υποδοχή για τον Ομπάμα, Παρακαλούμε Βοηθήστε τις Επιχειρήσεις μας”.
Με τον Βιρμανό πρόεδρο
Χιλιάδες άνθρωποι και μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είχαν παραταχθεί κατά μήκος της “Λεωφόρου Πανεπιστημίου”, όπως ονομάζεται ο κεντρικός δρόμος ο οποίος οδηγεί από το αεροδρόμιο στο παλιό κοινοβούλιο της Γιανγκόν, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Βιρμανό ομόλογό του Θέιν Σέιν, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 2011 και ηγείται των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια ο Ομπάμα συναντήθηκε και με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι, στο σπίτι της στη Ρανγκούν, όπου η ηγέτιδα της βιρμανικής αντιπολίτευσης πέρασε 15 χρόνια της ζωής της σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η Αούνγκ σαν Σου Κι, ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην υποστήριξη του δημοκρατικού κινήματος στη χώρα της.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε την σε πλήρη ανάπτυξη Ασία για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, απεικονίζοντας την στροφή της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα παραμείνει στην Μιανμάρ περίπου έξι ώρες και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Καμπότζη για να συμμετάσχει σε διάσκεψη κορυφής με ηγέτες άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μόλις «πάτησε» το πόδι του στη Βιρμανία ο Αμερικανός πρόεδρος, η κυβέρνηση της χώρας να αποφυλακίζει δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους. Όπως δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος των φυλακών που διατήρησε την ανωνυμία του, ανάμεσά τους είναι και ο Μιίντ Αγιέ, ο γνωστότερος αντιφρονών που βρίσκεται στις φυλακές της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε