Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ιστορική επίσκεψη του πάπα στη Βρετανία – Αντιδράσεις από γκάφα καρδινάλιου

Η βασίλισα Ελισάβετ με κάτι...λιτό υποδέχθηκε τον Πάπα...ΦΩΤΟ REUTERS
Η άφιξη σήμερα του πάπα Βενέδικτου του 16ου στη Βρετανία για μια ιστορική επίσκεψη τεσσάρων ημερών αμαυρώθηκε από τις δηλώσεις ενός καρδινάλιου που χαρακτήρισε την Βρετανία ως “χώρα του Τρίτου Κόσμου”.

Το αεροπλάνο του πάπα Βενέδικτου 16ου προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10.20 (τοπική ώρα, 12.20 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου, στη Σκοτία, πρώτο σταθμό μιας τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του ποντίφικα στη Βρετανία.

Ο 83χρονος γεννημένος στη Γερμανία πάπας είναι ο πρώτος αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκκλησίας που πραγματοποιεί επίσημη –σε αντίθεση με την ποιμαντορική– επίσκεψη στη Βρετανία αφότου ο Ερρίκος ο 8ος διέρρηξε τις σχέσεις με τη Ρώμη το 1534. Ο προκάτοχός του, ο πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος, είχε πραγματοποιήσει ποιμαντορική επίσκεψη στη Βρετανία το 1982.

    Τιμητική φρουρά από 30 στρατιώτες και κυρίως ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, περίμεναν τον πάπα στην πίστα του αεροδρομίου, πράγμα που το BBC υπογράμμισε ως αρκετά “ασυνήθιστο”.

    Ο ποντίφικας μετέβη αμέσως μετά την άφιξή του στον πύργο Χόλιρουντ, όπου συναντήθηκε με τη βασίλισσα Ελισάβετ 2η της Αγγλίας, η οποία είναι επίσης αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

    Η πρώτη δημόσια εκδήλωση της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 (τοπική ώρα) με μια υπαίθρια λειτουργία στη Γλασκώβη.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο με το οποίο μετέβη στο Εδιμβούργο, ο πάπας δήλωσε ότι “δεν ανησυχεί” για ενδεχόμενες εκδηλώσεις εχθρότητας κατά την επίσκεψή του.

    Στη Βρετανία “είμαι σίγουρος από τη μια πλευρά ότι η υποδοχή θα είναι θετική εκ μέρους των καθολικών και των πιστών και από την άλλη πως θα υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και ανεκτικότητα εκεί όπου υπάρχει αντικαθολικισμός”, δήλωσε ο πάπας προσθέτοντας: “Προχωρώ με μεγάλο θάρρος και με χαρά”.

O ποντίφικας παραδέχθηκε, μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο πως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία “δεν επέδειξε επαρκή επαγρύπνηση” όσον αφορά τα σκάνδαλα παιδεραστίας στα οποία εμπλέκονται ιερείς και πρόσθεσε πως οι αποκαλύψεις για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών ήταν γι’ αυτόν “ένα σοκ”.

    “Η Εκκλησία δεν επέδειξε επαρκή επαγρύπνηση” , δήλωσε ο ποντίφικας. “Δεν έλαβε αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα”, πρόσθεσε.

Σάλος από δηλώσεις Καρδινάλιου

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ δήλωσε: “Όταν προσγειώνεσαι στο αεροδρόμιο του Χίθροου, καμιά φορά έχεις την εντύπωση πως προσγειώθηκες σε μια χώρα του Τρίτου Κόσμου” και πρόσθεσε πως “στην Αγγλία συναντάς ένας επιθετικό νεο-αθεϊσμό”.

 
Το Βατικανό, που ελπίζει ότι με την επίσκεψη αυτή του πάπα θα υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα σε καθολικούς και αγγλικανούς, υποβάθμισε τη σημασία των δηλώσεων αυτών.
 
“Οι απόψεις του καρδινάλιου Κάσπερ με κανένα τρόπο δεν δείχνουν αρνητική πρόθεση ή περιφρόνηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι.
 
Σύμφωνα με τον Λομπάρντι, ο καρδινάλιος Κάσπερ ήθελε με τη δήλωση αυτή να “αναφέρει το γεγονός ότι φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Λονδίνου–όπως συμβαίνει και σε άλλες μητροπόλεις του κόσμου–καταλαβαίνεις ότι βρίσκεται σε μια χώρα όπου συναντάς τόσο ποικίλες ανθρώπινες καταστάσεις”.
 
Ο καρδινάλιος Κάσπερ, ο οποίος επρόκειτο να συνοδέψει τον πάπα, θα παραμείνει στο Βατικανό για “λόγους υγείας”, όπως ανακοινώθηκε επισήμως.
 
Η καθολική εκκλησία της Αγγλίας και της Ουαλίας κράτησε αποστάσεις ανακοινώνοντας πως “τα σχόλια που αποδίδονται στον καρδινάλιο Κάσπερ δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του Βατικανού, ούτε των επισκόπων αυτής της χώρας”.
 
Η παπική επίσκεψη έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις λόγω των σκανδάλων παιδεραστίας, των εντάσεων ανάμεσα στην καθολική και την αγγλικανική εκκλησία και των σχολίων κατά του συντηρητισμού του Βατικανού.
 

  Αντιδράσεις όμως είχαν προκληθεί και για μια διαφήμιση που δείχνει μια έγκυο καλόγρια να τρώει παγωτό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε