Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Σινμοεντάκε – Πανικός στους κατοίκους

Ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Σινμοεντάκε – Πανικός στους κατοίκους

Η έκρηξη αυτή υποχρέωσε τις αρχές να διευρύνουν την ακτίνα της ζώνης κινδύνου γύρω από το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους 1.420 μέτρων που βρίσκεται στο νησί Κιούσου.

Τέφρα και πέτρες εκτοξεύτηκαν σε ύψος έως και 2.000 μέτρων κατά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, προκαλώντας τη θραύση δεκάδων τζαμιών και τον τραυματισμό μιας 92χρονης, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η έκρηξη αυτή υποχρέωσε τις αρχές να διευρύνουν την ακτίνα της ζώνης κινδύνου γύρω από το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους 1.420 μέτρων που βρίσκεται στο νησί Κιούσου, το οποίο “ξύπνησε” την περασμένη Τετάρτη για πρώτη φορά εδώ και 52 χρόνια, εκτοξεύοντας τέφρα και εκλύοντας καπνό.

Η τελευταία αυτή έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδος σήμερα).

Θραύσματα τζαμιού από τα παράθυρα ενός νοσοκομείου τραυμάτισαν μια 92χρονη γυναίκα στα χέρια και το πρόσωπο, ενώ τα τζάμια που έσπασαν λόγω της έκρηξης σε σχολεία και δημόσια κτίρια υπολογίζονται σε σχεδόν 200, σύμφωνα με αξιωματούχο του δήμου Κιρισίμα.

Μετά την έκρηξη η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας διεύρυνε από τρία σε τέσσερα χιλιόμετρα την ακτίνα της ζώνης κινδύνου γύρω από το ηφαίστειο.

Εξάλλου περισσότεροι από 600 κάτοικοι της Τακαχάρου, πόλης της νομαρχίας του Μιγιαζάκι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε σχολεία και κοινοτικά κέντρα.

Εξάλλου το αρμόδιο ηφαιστειακό παρατηρητήριο ανέβασε κατά μία βαθμίδα, στις τρεις, το επίπεδο συναγερμού, το οποίο αφορά την απαγόρευση της πρόσβασης στο σύνολο της οροσειράς στην οποία βρίσκεται το ηφαίστειο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε