Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισχυρός ο σεισμός για την περιοχή της Σερβίας λένε οι σεισμολόγοι

Ο κόσμος πέρασε το βράδυ στους δρόμους.
Ο κόσμος πέρασε το βράδυ στους δρόμους.
Ισχυρό για το συγκεκριμένο χώρο χαρακτηρίζουν επιστήμονες του Σεισμολογικού Ινστιτούτου της Σερβίας το σεισμό μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την περιοχή της πόλης Κράλιεβο, στο κεντρικό τμήμα της χώρας και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.
Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στη 1:56 (τοπική ώρα), ήταν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βόρεια του Κράλιεβο.
 
Η διευθύντρια της Σεισμολογικής Υπηρεσίας της Σερβίας στο Ντιβτσιμπάρε, Σλάβιτσα Ραντοβάνοβιτς, δήλωσε ότι με τέτοιες σεισμικές δονήσεις κτίρια υφίστανται δομικές ζημιές, δεν καταρρέουν οικήματα, αλλά τμήματά τους και δυστυχώς μπορεί να υπάρξουν και θύματα.
 
Από το σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια στην πόλη Κράλιεβο, σε χωριά γύρω από την πόλη Κραγκούγεβατς.
 
Σοβαρές είναι οι καταστροφές στο χωριό Βιτάνοβατς, επίκεντρο του σεισμού, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το 70% των κτιρίων έχει υποστεί ζημιές.
 
Ο σεισμός που έπληξε την περιοχή του Κράλιεβο, σε παγκόσμια διάσταση είναι μέσης ισχύος, αλλά για την περιοχή της Σερβίας είναι πολύ ισχυρός, δήλωσε η κ. Ραντοβάνοβιτς στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου «Β92» και πρόσθεσε ότι, σε κάθε σεισμική δόνηση πάνω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αυτόματα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση.

 
Στην πόλη Κράλιεβο υπάρχουν μεγάλες υλικές ζημιές στα κτίρια, ενώ σε τμήματα της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση κι η υδροδότηση. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, σε πολλά σπίτια και σε πολυκατοικίες είναι εμφανείς οι ρωγμές.

 
«Οι ζημιές δεν είναι μικρές. Μελέτη που διενεργήθηκε πριν από χρόνια έδειξε ότι πιθανότατα, σε περίπτωση σεισμού τέτοιου μεγέθους, 50-100 κτίρια δεν θα είναι προς χρήση και ότι το κόστος των ζημιών θα υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ», τόνισε.
 
Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο τμήμα της Σερβίας και στις γειτονικές χώρες.
 
Ο τελευταίος σεισμός τέτοιου μεγέθους (5,7 Ρίχτερ) καταγράφηκε το 1998 στη Μιόνιτσα, στη δυτική Σερβία, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του Σερβικού Σεισμολογικού Ινστιτούτου, Μπράνκο Ντραγκίτσεβιτς.
 
Ο πρώτος ισχυρός σεισμός στην επικράτεια της Σερβίας καταγράφηκε το 1456 και ήταν 10 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι.
 
Σύμφωνα με τα αρχεία της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ οι επόμενοι ισχυροί σεισμοί στην περιοχή της Σερβίας καταγράφηκαν το 1740 και το 1755.
 
Το 1922, σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την πόλη Λαζάρεβατς και πέντε χρόνια αργότερα, στην ίδια περιοχή, σημειώθηκε σεισμός 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
 
Στο όρος Κοπαόνικ, στην περιοχή Μπρους, το 1978 σημειώθηκε σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
 
 
Στις κακές κατασκευές των κτιρίων, αποδίδει ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος, τις επιπτώσεις από τον ισχυρό σεισμό.
 
«Ήταν αποτέλεσμα των κακών κατασκευών. Στην Ελλάδα, σχεδόν κάθε μήνα γίνονται σεισμοί με ανάλογα μεγέθη, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος υπενθυμίζοντας, για άλλη μια φορά, ότι οι επιπτώσεις από τους μεγάλους σεισμούς αντιμετωπίζονται μόνο με ανθεκτικές κατασκευές και ενημέρωση.
 
Όπως εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής, οι περιοχές της δυτικής Σερβίας παρουσιάζουν αυξημένη σεισμικότητα, λόγω της γειτνίασης με τη λεγόμενη σεισμική «Απούλια Πλάκα», η οποία εκτείνεται κατά μήκος της Αδριατικής.
 
Το 1979 είχε σημειωθεί ισχυρός – καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στο νότιο τμήμα της «Απούλιας Πλάκας», κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με την ενιαία Γιουγκοσλαβία.
 
Ο σημερινός σεισμός καταγράφηκε και από τα γεωλογικά ινστιτούτα των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Κραγκούγκεβατς σε εστιακό βάθος 27,3 χιλιομέτρων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Πρόγνωσης Σεισμών ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του ήταν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το Κράλιεβο και 38 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Κραγκούγεβατς.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε