Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιταλία: «Μαχαίρι» 10% στους μισθούς των golden boys

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Να μειώσει κατά 10% από ένα έως τρία χρόνια τους μισθούς των υψηλόβαθμων δημόσιων λειτουργών, που κερδίζουν περισσότερα από 100.000 ευρώ το χρόνο σκοπεύει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου περικοπών για τους προϋπολογισμούς του 2010 και 2011 σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Η Ιταλία, άλλωστε, είναι ένα από τα κράτη με σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα και οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει περιορισμό του ελλείμματος.

«Αν το μέτρο αυτό περιληφθεί στο διάταγμα κατά της οικονομικής κρίσης που η κυβέρνηση προετοιμάζει για την επόμενη εβδομάδα, όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί και οι διευθυντές που λαμβάνουν μισθούς άνω των 100.000 ευρώ το χρόνο θα υποστούν μείωση στις αποδοχές τους κατά 10%», αναφέρει σε άρθρο της η εφημαρίδα La Stampa.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι το πλαφόν των μισθών που θα μειωθούν μπορεί να πέσει στα 70.000 ευρώ ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι θα πληγούν όχι μόνο οι υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί, αλλά και καθηγητές, γιατροί και δικαστές.

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να μειώσει, και σε αυτή την περίπτωση το μέτρο θα έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα, τις «χρυσές συντάξεις» του δημοσίου, δηλαδή τις συντάξεις πάνω από 3.500 ευρώ μηνιαίως, αναφέρει η εφημερίδα Repubblica.

«Ψαλίδι» όμως θα μπει και στις απολαβές των πολιτικών. Σύμφωνα με την Corriere della Sera αναμένεται μία δραστική μείωση των μισθών των υπουργών και των βουλευτών κατά 15%, και όχι κατά 5% όπως είχε αρχικά προτείνει ο υπουργός αρμόδιος για την απλούστευση των νόμων Ρομπέρτο Καλντερόλι.

Το σχέδιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής προβλέπει επίσης αυξημένους ελέγχους για να αποκαλυφθούν άνθρωποι που λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας χωρίς να τα δικαιούνται και φοροφυγάδες. Το κράτος σκοπεύει να μειώσει τη χρηματοδότηση προς τους δήμους και τις περιφέρειες. 

Όλα τα μέτρα, που αναμένεται να εξοικονομήσουν στην ιταλική κυβέρνηση 25 με 27 δισεκατομμύρια ευρώ, πιθανό να ψηφιστούν από τη βουλή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με τον ιταλικό Τύπο.

Τα μέτρα, πάντως, πριν καν ληφθούν προκαλούν αντιδράσεις. Την Πέμπτη 100 δήμαρχοι από πόλεις της κεντρικής Ιταλίας πήραν μέρος σε διαμαρτυρία, που οργανώθηκε στην ιστορική «Πιάτσα Ντέλλα Σινιορία» της Φλωρεντίας. Οι κεντροαριστεροί κυρίως δήμαρχοι, που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, κατήγγειλαν τη συνεχιζόμενη μείωση των κρατικών δαπανών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αυστηρούς όρους, που επιβάλλουν τη μείωση του ελλείμματος σε κάθε δήμο.

Μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο του «Παλάτσο Βέκκιο» οι διαμαρτυρόμενοι έστρωσαν πορτοκαλί πλαστικά ταπέτα και μόλις ξεκίνησε η σειρήνα, ξάπλωσαν και έμειναν ακίνητοι για τρία λεπτά. Το σύνθημα του χάπενιγκ ήταν «οι περικοπές ξαπλώνουν τους δημάρχους σου».

Στόχος των δημάρχων ήταν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, την περίοδο κατά την οποία, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης, αποφασίζονται οι λεπτομέρειες των οικονομικών μέτρων με περικοπές, συνολικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2011-2012.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε