Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ιταλία: Ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας MPS κατηγορείται για απάτη

Ιταλία: Ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας MPS κατηγορείται για απάτη

Για απάτη που σχετίζεται με αγορές χρηματοοικονομικών παραγώγων κατηγορείται από Ιταλούς εισαγγελείς ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας Monte dei Paschi dei Siena (MPS), Tζουσέπε Μούσαρι, και ο πρώην διευθυντής του χρηματιστικού τομέα της, Τζανλούκα Μπαλντασάρι, όπως αναφέρει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά των αξιόγραφων αυτών υψηλού κινδύνου αποφασίσθηκε σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι οικονομικές ζημίες που οφείλονταν στην εξαγορά της τράπεζας Antonveneta, για την οποία η Μόντε Πάσκι είχε καταβάλλει 9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007.

Oι εφημερίδες Κοριέρε Ντέλα Σέρα και Λα Ρεπούμπλικα αναφέρουν ότι οι μέτοχοι της τράπεζας και η Τράπεζα της Ιταλίας δεν πληροφορήθηκαν -ως όφειλαν- σχετικά με την αγορά των παραγώγων, το ακριβές ύψος των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2009 με την ιαπωνική τράπεζα Nomura για την αγορά ομολόγων υψηλού κινδύνου δεν καταγράφηκε ποτέ στα βιβλία της MPS. Έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση βρέθηκαν σε θυρίδα ασφαλείας της τράπεζας από τον νέο της πρόεδρο, Αλεσάντρο Προφούμο.

Μένει να εξακριβωθεί το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από την αγορά των περίπλοκων αυτών χρηματοοικονομικών προϊόντων και το αν θα μπορέσει να αποφευχθεί η κρατικοποίηση της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε